Publicitat
Publicitat

DRETS HUMANS

4.040 víctimes de la pena de mort el 2015

Una ONG italiana constata l’augment de les execucions tot i els avenços cap a la seva abolició

L’“evolució positiva” cap a l’abolició de la pena de mort al món va anar acompanyada l’any passat d’un augment de les execucions. Aquesta és la principal conclusió de l’informe que ahir va fer públic l’ONG italiana Nessuno Tocchi Caino [Que ningú toqui Caín]. Segons les dades del document, els països que apliquen la pena de mort han “disminuït progressivament” en els últims anys: dels 54 del 2005 als 38 que l’organització ha comptat a 30 de juny del 2016. No obstant això, el 2015 es van produir 4.040 execucions, un 12,98% més que el 2014 (3.576). I això, destaca l’informe, sense comptar països com Corea del Nord -l’hermètic règim no facilita dades-, on se sospita que la pena de mort és una pràctica habitual.

Nessuno Tocchi Cainosubratlla que les morts per la pena capital es concentren gairebé en la seva totalitat a l’Àsia, on el 2015 es van registrar 3.946 execucions, un 97,7% del total. Moltes es van produir a l’Iran, al Pakistan i a l’Àràbia Saudita, assenyala l’informe, que denuncia un increment de les decapitacions en aquest país des de la coronació del rei Salman, el gener de l’any passat.

L’Iran va acumular la taxa més gran de penes de mort per càpita (amb 900 execucions, un 21,2% més que el 2014). El país on el 2015 es van registrar més morts en total per aquesta pràctica és la Xina, amb 2.400 execucions. Si bé es tracta d’una xifra similar a la de l’any anterior, l’ONG destaca la tendència a la baixa de la pena de mort al gegant asiàtic des de principis del 2007, quan es va aprovar una reforma en virtut de la qual cada pena capital emesa per un tribunal ha de ser revisada pel Tribunal Suprem.

La tendència positiva també es pot veure a Amèrica i Europa, que es perfilen com a continents lliures de pena de mort. Hi ha, però, dues excepcions que no són menors: els Estats Units i Bielorússia. Als Estats Units es van executar fins a 28 persones el 2015 -a les quals se’n sumen 14 més en els primers sis mesos del 2016-, mentre que a Bielorússia, on Aleksandr Lukaixenko governa des de fa més de 20 anys amb mà de ferro, es va aplicar una vegada la pena capital l’any passat -després que el 2014 no hi hagués cap execució.

El nombre d’execucions a l’Àfrica durant el 2015 va ser de 66, repartides en cinc països, segons detalla l’informe: Somàlia (25); Egipte (22); el Txad (10); el Sudan del Sud (5) i el Sudan (4).

Nou menors d’edat executats

Tot i posar en valor el fet que cada cop més països s’oposin a la pena de mort, l’ONG destaca una dada que no convida a l’optimisme: almenys nou menors d’edat condemnats van ser executats el 2015, tres a l’Iran i sis al Pakistan.

També cal tenir en compte que, dels 160 països al món que no apliquen la pena capital, només 104 són totalment abolicionistes. De la resta, sis estats la impedeixen en cas dels crims ordinaris, en sis hi regeix una moratòria i fins a 44 són “abolicionistes de fet”, és a dir, que no apliquen la pena capital des de fa més d’una dècada tot i que potser continua sent legal en el seu sistema jurídic.