TRANSICIÓ PACÍFICA
Internacional 03/10/2012

La victòria de l'oposició tanca l'era Saakaixvili a Geòrgia

El president de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili, va preparar fa dos anys les bases per mantenir-se en el poder fins al 2013, quan s'acabés el seu últim mandat, però no comptava a perdre les parlamentàries.

Bricio Segovia
3 min
La victòria de l'oposició tanca l'era Saakaixvili a Geòrgia

TBILISSIMai no ho havia dit expressament, però el canvi de cadires es veia venir. Una esmena constitucional per atorgar al primer ministre gran part dels poders presidencials delataven el 2010 les intencions del president Mikhaïl Saakaixvili d'allargar la seva estada en el poder de Geòrgia assumint aquest altre rol. El canvi entraria en vigor l'any vinent, just quan s'acaba el seu segon i últim mandat permès per la Constitució, però una sobtada i vertiginosa davallada de la seva popularitat li han fet perdre els comicis legislatius de dilluns i la majoria parlamentària que necessitava el seu partit, el Moviment Nacional Unit, per nomenar el nou omnipotent primer ministre.

Qui es beneficiarà dels plans fallits del mandatari georgià serà Bidzina Ivanixvili, el líder de la coalició Somni Georgià, que ha guanyat els comicis. No és només l'home més ric del país, amb una fortuna equivalent a la meitat del PIB georgià, sinó que s'espera que aviat en sigui també l'home més fort.

"[Saakaixvili] ha comès molts errors. Si dimiteix i convoca eleccions anticipades i el primer ministre és escollit sota la nova Constitució, tot anirà bé. Si no, hi haurà molts problemes", va dir ahir Ivanixvili en una roda de premsa després de saber que, matemàticament, la seva coalició havia guanyat els comicis.

És qüestió de temps. Saakaixvili està abocat a quedar fora del govern al qual va arribar fa vuit anys. "Quan el president va fer aquests canvis a la Constitució, el poble georgià només podia somiar en un Parlament en què el partit de Saakaixvili no tingués la majoria. Sabíem que algun dia això s'havia d'acabar, però no pensàvem que seria tan aviat. Ell segurament va pensar que fent-se la Constitució a mida podria mantenir-se eternament en el poder. Però res és per sempre", afirma Nana Japaridze, una historiadora especialitzada en política georgiana que assegura que en un país petit com aquest pot passar de tot en aquesta nova etapa.

Saakaixvili no és l'únic que sembla tenir els dies comptats a la cúpula del poder. També se'ls acaba el temps als seus homes de confiança. Ivanixvili ha estat clar: "No mantindrem cap dels ministres en el nou govern".

Tot i les crítiques que ha rebut de ser un líder autoritari, el president sembla haver obert les portes a la democràcia després d'haver acceptat la victòria de la coalició opositora.

"És evident que Somni Georgià s'ha assegurat la majoria i formarà el nou govern. Per mi la seva postura era bàsicament inacceptable i encara ho és. Però és la decisió que han pres la majoria dels georgians i ho respectem completament", va dir Saakaixvili a la televisió pública.

Viratge cap a Moscou

Amb la sortida del líder de la Revolució de les Roses del 2003, Geòrgia podria reformar la política exterior. Tot i que Ivanixvili dóna suport a formar part de l'OTAN i la UE com Saakaixvili, el nou govern segurament intentarà restablir relacions amb Moscou, dissoltes des de la guerra del 2008 per la separatista regió georgiana d'Ossètia del Sud. El magnat va fer fortuna a Rússia amb la caiguda de l'URSS i se'l relaciona amb el Kremlin.

Moscou ha vist amb bons ulls el canvi polític a Tbilissi. "Rebem la notícia amb alegria perquè segurament significa que entraran al Parlament forces més constructives i responsables", va declarar el primer ministre rus, Dmitri Medvédev.

Geòrgia entra en la seva primera transició pacífica i ho fa amb incògnites. En primer lloc, quina serà la reacció del president a la invitació a dimitir. I cal no oblidar que el nou govern l'encapçalarà una coalició jove de sis forces que estan unides per l'aversió al president. Governar junts i de manera unànime serà la seva prova de foc.

stats