Dos opcions de renovació amb Naturlàndia com a repte

Sant Julià de Lòria ha vist passar aquest diumenge per la seu electoral dos candidats a cònsol major, dos excaps de Govern i els dos presidents dels grups majoritaris al Consell General

Ana
3 min
Un moment de les eleccions comunals a Sant Julià / J.D. (ANA)

Sant Julià de LòriaL’antiga Casa Comuna de Sant Julià de Lòria, aquest diumenge seu electoral de la parròquia, ha obert puntualment a les 9 hores perquè els 3.661 electors exercissin el seu dret a vot sense incidències. La primera de les autoritats de la parròquia en passar per la mesa ha estat l’excap de Govern Òscar Ribas, a les 10.30 hores, que ha declarat que “Naturlàndia, o s’hi posa fi o això serà un desastre parroquial” i ha demanat un canvi del sistema electoral cap a les llistes obertes. Deu minuts més tard ha votat el candidat a cònsol major de Laurèdia en Comú, Josep Vila, que s’ha mostrat “optimista” després d’unes “dures eleccions”. Josep Pintat ha arribat passades les 11 hores recordant l’esperit “en clau nacional” que els Liberals volen donar a les eleccions.

El candidat d’Unió Laurediana, Joan Albert Farré, ha insistit, després de votar acompanyat de la seva família al complet i el número 2 de la llista, Rossend Duró, que “estem molt satisfets perquè el poble ha entès aquest missatge de renovació i progrès”. Poc després ha exercit el seu vot el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, i a les 12 hores ho ha fet Albert Pintat. L’excap de Govern, d’Unió Laurediana, ha pronosticat que “Unió Laurediana té l’avantatge de tenir un equip que surt del Comú però el poble és sobirà i decidirà”, perquè “tots dos [candidats] són bons”. La participació a les 13.30 hores a Sant Julià de Lòria era de 1.658 votants, el 45,28% del cens.

La jornada ha començat sense incidents, tot i el fred al carrer i a dins de la Casa Comuna de Sant Julià, que ha obligat els votants a buscar un racó de sol al costat de l’envelat de la plaça de la Germandat, on se celebren els actes de la Marató de TV3 aquest diumenge. La primera autoritat a fer declaracions, l’excap de Govern Òscar Ribas, de 79 anys, que ha criticat una confecció de candidatures que “no l’he entès bé”. “Malgrat l’edat, o potser per l’edat, he arribat a la conclusió que és més necessari que mai canviar el sistema electoral i passar a les llistes obertes”, ha afegit Ribas.

L’excap de Govern també ha manifestat que “seria un gran error canviar el sistema de transferències” i que la situació amb Naturlàndia és “un greuge, que compartim diferents ciutadans” i que “o s’hi posa fi o això serà un desastre parroquial”. Precisament el tema ha tornat a sortir entre els candidats, que no han canviat el seu posicionament, proposant un redreçament de les finances, i l’altre excap de Govern lauredià, Albert Pintat. El d’Unió Laurediana ha reconegut que els nous cònsols “hauran de fer un esforç de contenció de la despesa” però que “crec que se’n sortiran” amb el tema de Naturlàndia.

El primer dels líders de les llistes a votar ha estat Josep Vila. El de Laurèdia en Comú creu que “molta gent ha captat el missatge” de la seva plataforma. “No s’ha fet un front comú, sinó una unió de persones que volen tirar endavant un projecte nou, com que Naturlàndia pugui tornar a donar vida a Sant Julià”, ha matisat el candidat. Vila ha assegurat que tindrà en compte les opinions de la minoria si guanya les eleccions, i “de tot el poble per tirar endavant els projectes de la parròquia”. El número 1 de Laurèdia en Comú ha lamentat, de nou, no haver pogut voltar “prou” pel poble.

El candidat a cònsol major d’Unió Laurediana, Joan Albert Farré, per la seva banda, ha recorregut al tòpic “avui és la festa del poble”, abans de defensar novament la tasca feta i apel·lar als votants que “crec que han entès aquest missatge de renovació i progrés”. Segons el líder liberal a Sant Julià, “les eleccions s’han entès en clau nacional” perquè “aquests quatre anys que vénen són molt importants per organitzar el futur dels comuns”.

En aquest sentit s’ha manifestat també el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, que no ha volgut fer pronòstics. Tot i això ha valorat la campanya de Ld’A com a “una molt bona feina” perquè “hem aconseguit presentar sis llistes i a partir d’aquí ja veurem, era una cosa que abans semblava molt difícil i avui dia el grup ha agafat una certa empenta i a veure si tenim sort”.

També han votat molts membres de les candidatures i l’actual cònsol menor de la parròquia, Manel Torrentallé, que ha estat saludat efusivament per la cònsol major, Montserrat Gil, amb qui ha compartit mandat. Tots dos passaran a estar en funcions fins que el 28 de desembre jurin el càrrec els seus substituts.

stats