Incògnita sobre com afectaran els resultats de la capital en l'àmbit nacional

L'abstenció és la màxima preocupació de tots els partits durant la jornada electoral

Ana
3 min
La candidata de DA, Conxita Marsol, vota al Centre de Congressos d'Andorra la Vella./M.B. (ANA)

Andorra la VellaEls candidats a cònsols d'Andorra la Vella ja han exercit el seu dret a vot durant el matí. La primera a fer-ho ha estat la demòcrata Conxita Marsol, acompanyada de la seva filla, i el candidat a cònsol menor, Marc Pons. La cap de llista de DA ha assegurat estar molt il·lusionada perquè considera que tenen moltes possibilitats, “hem treballat molt, som un equip molt decidit, i ara toca esperar el resultat que els ciutadans considerin que sigui el més adequat”. Marsol s'ha marcat la parròquia d'Andorra la Vella com la principal prioritat, tot i que ha reconegut que els resultats poden tenir conseqüències a nivell nacional.

Passades les onze del matí ha arribat la candidata del PS+Independents, Dolors Carmona, acompanyada de la seva família, i ha assegurat tenir molt bones vibracions “perquè la gent vol un canvi”. Quant a la previsió de baixa participació, Carmona diu que entén que la ciutadania es qüestioni el fet d'anar a votar “perquè crec que el ball de cadires és una desconsideració envers el ciutadà que desorienta en lloc de posicionar-se en una ideologia”. Tot i això, confia que la gent exerceixi el vot útil de manera conscient tenint en compte que un vot pot donar la majoria al Comú.

Al migdia ha arribat l'actual cònsol major i candidat a la reelecció per Cd'I+Liberals, Jordi Minguillón, i ho ha fet acompanyat d'un dels seus néts, que és qui ha dipositat la seva papereta a la urna, i del candidat a cònsol menor, Víctor Pintos, a més de la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, i el conseller general, Carles Jordana, que donen suport a la seva candidatura. Minguillón simplement ha fet referència a la importància d'acudir a votar i ha fet una crida a la ciutadania “perquè aquesta és la manera d'expressar el que un vol”. Pel que fa als canvis que es poden provocar a nivell nacional després dels resultats a la capital, ha considerat que “avui no és dia de posicionar-se ni crear tendència”, i ha preferit fer les anàlisis polítiques en un altre moment.

L'antecessora al consolat, Rosa Ferrer, tampoc s'ha volgut pronunciar sobre el seu futur i considera que qui en realitat “se la juga” en aquestes eleccions són els candidats a cònsols. La ministra ha assegurat tenir bones sensacions i viure la jornada amb una mirada diferent de quan era ella la candidata.

Finalment, el candidat de Sentit Comú, Delfí Roca, ha dipositat la seva papereta “amb molta calma i esperant els resultats”, i ha demanat que “l'abstenció no sigui l'adversari polític de la parròquia”. En aquest sentit, ha explicat que ells han calculat que la participació sigui d'un 55%, mentre que l'any 2011 va ser del 57,15%. Per aquest motiu, ha aprofitat per animar la gent a votar, ja que diu que durant el porta a porta van detectar un desencant de la ciutadania envers els polítics, i el seu missatge ha estat que “la política ha de ser per a les persones i no per als partits”. D'altra banda, ha criticat que durant la campanya electoral s'hagi intentat “nacionalitzar les comunals”, ja que considera que aquestes eleccions serveixen per decidir la gestió d'una parròquia i garantir el benestar dels ciutadans, i “extrapolar les tensions que puguin haver a nivell nacional és un error polític”.

El president del seu partit i excap de Govern, Jaume Bartumeu, ha volgut mostrar una vegada més el seu suport a la candidatura de Sentit Comú i creu que Delfí Roca és “el millor candidat amb diferència si el comparem amb la resta de candidats”. En aquest sentit ha estat molt crític i ha assegurat que els altres caps de llista “han caigut de l'última pluja perquè el senyor Toni Martí els ha enviat en missió, com és el cas de l'exparlamentària que vol fer túnels a sota del riu”. A més, ha carregat contra DA “i els seus cosins germans liberals que estan jugant a veure qui fa més el ridícul al Govern, a veure qui dimiteix o a qui cessen”. Tanmateix, s'ha mostrat preocupat per l'abstenció després que a la Batllia s'hagi reduït la participació i espera que Andorra no perdi el costum d'anar a votar.

stats