Tres candidatures aspiren a posar fi al mandat continuista d'Escaldes-Engordany

Tots els candidats han mostrat el neguit pel percentatge de participació i han assegurat que en cas de confirmar-se el descens s'haurà de reflexionar per revertir la situació

Ana
3 min
La cap de llista del PS, Cèlia Vendrell, abans de dipositar el seu vot / B.N. (ANA)

Escaldes-EngordanyEl centre social i recreatiu del Prat del Roure, aquest diumenge reconvertit en seu electoral d'Escaldes-Engordany, ha iniciat, a les 9 en punt i sense cap tipus d'incidència, una jornada electoral adreçada als 5.150 electors escaldencs. La cap de llista de DA i candidata a la reelecció com a cònsol major de la parròquia, Trini Marín, ha estat la candidata més matinera, exercint el seu dret a vot tot just a les 9.30 hores. Marín ha fet una crida a la participació, ja que "així s'enforteix la democràcia" i ha afegit que "hem fet una molt bona feina durant aquestes dues setmanes i creiem que tothom coneix les nostres propostes i tot el que hem fet durant els últims quatre anys". Gairebé a la mateixa hora, el cap de llista de L'dA, Marc Magallón, acompanyat del número dos, Higini Martínez-Illescas, també ha optat per dipositar el seu vot a primera hora del matí. Magallón ha confiat que "esperem que la participació sigui molt alta" i ha detallat que "la sort ja està tirada i ara només podem esperar a comptar amb la confiança dels ciutadans". Un parell d'hores més tard i acompanyada per bona part dels membres que conformen la candidatura, la cap de llista del PS, Cèlia Vendrell, ha exèrcit el seu dret a vot. Seguint la tònica dels altres candidats, Vendrell ha recalcat que "esperem que vingui molta gent a votar perquè la democràcia s'ho val i és un gest de respecte cap als nostres avantpassats" i ha assegurat estar molt satisfeta perquè "creiem que el nostre missatge ha arribat a tothom". Finalment, a les 12.30 hores, el cap de llista d'SDP, David Pérez, ha estat l'últim candidat a votar. Després de fer uns minuts de cua -ha arribat en el moment de més afluència-, Pérez ha lamentat que "de moment la participació no és alta" i ha detallat que "som realistes i per això, el nostre objectiu és entrar al Comú, encara que sigui a l'oposició".

Després de la participació dels candidats de DA i L'dA, ha estat el torn del cap de Govern, Toni Martí. Novament, tal com han fet els dos primers candidats, Martí ha lamentat que "últimament la participació no és la desitjada" i en aquest sentit ha assegurat que "en els darrers anys, el gran enemic del país està sent l'abstenció". Per aquest motiu, el cap de Govern ha detallat que "si la participació torna a estar per sota del 65%, serà un signe inequívoc que alguna cosa s'està fent malament". "Caldrà fer autocrítica tots plegats i no servirà de res dir que l'abstenció ha perjudicat uns quants, ja que aquesta situació penalitza a tot el país".

Un parell d'hores més tard i acompanyada per bona part dels membres que conformen la candidatura, la cap de llista del PS, Cèlia Vendrell ha estat la tercera candidata a efectuar el seu dret a vot. Tal com han fet els candidats anteriors, Vendrell ha desitjat que "esperem que vingui molta gent a votar perquè la democràcia s'ho val i és un acte de respecte cap als nostres avantpassats que tant van lluitar per aconseguir aquest dret". "L'acte de votar és un dret, però s'hauria de comprendre com una obligació i un acte de responsabilitat", ha assegurat.

Finalment, a les 12.30 hores, el cap de llista d'SDP, David Pérez, ha estat l'últim candidat a dipositar el vot. El candidat d'SDP també ha fet una crida a la participació i ha precisat que "som realistes, sabem quin és el nostre objectiu i si arribem al Comú, encara que sigui a l'oposició, ja serà un bon resultat".

La consellera general DA, Sílvia Calvó, que també ha exercit el seu dret a vot al centre social i recreatiu del Prat del Roure, ha recordat que "a Andorra sempre hi ha hagut molta tradició electoral" i ha afegit que "esperem que el ciutadà aposti per donar continuïtat a l'actual projecte comunal". Per la seva banda, la consellera de PS, Rosa Gil, ha detallat que "sembla que la participació és baixa i s'haurà de veure com es tradueix" i en aquest sentit ha assegurat que "ja fa uns anys que hi ha una gran desafecció política i això fa que es perdi la il·lusió per part de la ciutadania". "Si es confirma el descens de participació, s'haurà de reflexionar", ha admès. Quant a la candidatura del PS, Gil ha assegurat que "s'ha fet una gran feina i comptem amb una candidata amb les idees molt clares" i ha afegit que "creiem que després de vint anys de mandats conservadors és hora d'un canvi". "La democràcia és alternança", ha recordat.

Amb uns arguments molt similars, tant el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, com el conseller general d'SDP, Victor Naudi, han recalcat que com més alta sigui la participació més legítims seran els resultats, però en qualsevol cas, si la participació disminueix, s'haurà de reflexionar per revertir la situació.

stats