Misc 04/10/2021

La méteo: setmana molt de tardor però amb migdies més agradables

Dimecres podrien reaparèixer alguns xàfecs puntuals a la costa central

3 min

Canvi brusc de temperatura. Després d'un cap de setmana encara xafogós, sobretot la nit de dissabte a diumenge, avui la temperatura s'ha desplomat. Els núvols, la pluja i una entrada d'aire fred han fet que les màximes més altes avui no hagin passat dels 23 graus. La temperatura més alta han sigut els 23,1 graus de l'illa de Buda, al delta de l'Ebre, però hi ha hagut màximes molt més baixes, com els 16,1 °C de Cervera, els 17,9 de Girona, els 18,1 del centre de Barcelona i els 15,1 de Terrassa. A les 12 la temperatura no passava dels 15 graus gairebé enlloc i la diferència respecte d'ahir a la mateixa hora era d'entre 8 i 12 graus en la majoria de casos.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 12 del migdia i la d'ahir a la mateixa hora

La mitjana de les temperatures màximes avui ha quedat en 15,8 graus, un valor que en els últims anys ha sigut habitual en els dies posteriors a Tots Sants. Entre ahir i avui la mitjana de les màximes ha baixat 6,5 graus, la diferència de temperatura més forta entre un migdia i un altre que s'hagi donat aquest any.

Aquesta matinada la temperatura ha baixat sota zero a les cotes altes del Pirineu i la neu ha enfarinat àmpliament molts d'aquests sectors. Els sensors d'algunes estacions automàtiques del Meteocat han arribat a detectar gruixos superiors als 10 cm en observatoris de la Vall d'Aran i del nord del Pallars, com els de Sasseuva, Bonaigua i Certascan.

La pluja ha afectat totes les comarques, però en algunes del sud i de Ponent hi ha passat de puntetes aquesta vegada. L'aiguat més fort de la nit s'ha produït entre el nord del Barcelonès, el Vallès Oriental i el sud del Maresme. A l'observatori del Museu de Badalona hi han arribat a caure 2 mm en un sol minut, segons dades del Meteocat. D'entre els totals acumulats des d'ahir destaquen els 83 l/m² de Vallromanes, els 72 de Vilanova del Vallès i els 55 de Badalona. A les cotes del Pirineu hi ha hagut algunes precipitacions encara més abundants, com els 84 l/m² del Prat d'Aguiló, al nord del Cadí. La majoria d'observatoris han acumulat entre 5 i 25 l/m². Les pluges han anat desapareixent durant el matí.

Precipitacions acumulades fins a la una del migdia

Les pluges també han descarregat amb ganes a Mallorca, sobretot al voltant de la serra de Tramuntana. Destaquen els 66 l/m² de la serra d'Alfàbia, la pluja més abundant aquí des del 20 d'abril de l'any passat. A Pollença hi han arribat a caure 50 l/m² i a Sóller 40.

Aquesta setmana la sensació de tardor marcarà el temps. La nit vinent serà més freda que l'anterior, sobretot en fondalades interiors, on la temperatura mínima s'acostarà als 5 graus. Tot i que els dies vinents hi haurà pujades i baixades de temperatura, ja no tornarem de manera contínua als migdies càlids i xafogosos d'aquest cap de setmana. Tampoc cal esperar un fred gaire avançat per l'època de l'any, però sí un ambient de tardor real que durarà tota la setmana: màximes que amb prou feines arribaran als 20 graus i mínimes que ja baixaran dels 10 en força comarques interiors. Demà a la tarda la temperatura repuntarà i a la costa hi tornarà a haver sensació de final d'estiu, però dimecres entrarà una altra massa d'aire fred.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà

Pel que fa a l'estat del cel, demà circularan bandes de núvols prims, però en general aquesta setmana farà molt de sol. Cal tenir en compte que entre dimarts al vespre i dimecres al matí el temps tornarà a ser insegur a la costa i al prelitoral centrals, on es podrien repetir alguns ruixats puntuals. Òbviament, encara és molt aviat per entreveure el temps del pont de principis de la setmana que ve, però ara per ara no hi ha indicadors que facin pensar en un temps gaire complicat.

Aquesta setmana el vent s'anirà notant i provocarà alguns canvis de temperatura. Aquest matí la tramuntana ja ha bufat amb cops de 106 km/h a Portbou, 78 a Maçanet de Cabrenys i 68 a Castell d'Aro. El mestral també es deixa sentir al sud amb cops de fins a 73 km/h al Perelló i 62 a Mont-roig del Camp. Demà el vent afluixarà i girarà més aviat a Ponent, cosa que ajudarà al fet que a la tarda la temperatura s'enfili a la costa. Dimecres tornarà a bufar de nord i reactivarà la sensació de tardor.

Probabilitat que dimecres arribi a ploure en algun moment del dia.
stats