Misc 27/06/2019

Avui i demà la temperatura encara serà més extrema

2 min

BarcelonaNo ha arribat encara el pic de calor, ni a les Terres de l’Ebre ni tampoc a la resta de Catalunya. Avui la temperatura encara pujarà dos o tres graus més que ahir a la zona de l’incendi, cosa que vol dir que a primera hora de la tarda el termòmetre arribarà a superar els 40 graus, sobretot a les zones més enclotades a prop del riu. La bona notícia és que a la Ribera d’Ebre avui el vent serà encara una mica més dèbil que ahir. La marinada revifarà al migdia com cada dia, però les ratxes de vent no superaran els 30 km/h en general, lluny per tant dels cops de vent de més de 60 km/h de dimecres, i també per sota del vent d’ahir.

Avui el vent bufarà de sud-oest, i quan això passa és sobretot al sud de la Costa Brava i en punts de la costa central on més es deixa sentir. Probablement a causa d’aquesta previsió es va decidir ahir prohibir també l’accés a massissos com el de Cadiretes o les Gavarres. Avui els cops de vent de més de 30 km/h se centraran sobretot en aquests sectors.

Demà la calor serà encara tan intensa com avui a la zona de l’incendi, en canvi al Pirineu i en algunes comarques de Girona ja començarà a afluixar. A partir de diumenge les condicions extremes aniran remetent. El cap de setmana la marinada seguirà bufant als migdies a les Terres de l’Ebre, sobretot dissabte, però en cap cas tornarà a haver-hi cops de vent tan forts com els de dimecres.

La sequera més intensa

Sovint se sol dir que a les Terres de l’Ebre només hi ha dos vents: el mestral i el garbí, l’acanalament de la vall del riu no deixa gaires més opcions. El mestral és el vent sec que baixa pel riu, el garbí o marinada és el que el remunta. Se n’hi diu garbí tot i que a la rosa dels vents el garbí és el vent de sud-oest, i en aquest cas el que enfila l’Ebre és més de sud-est.

Les Terres de l’Ebre són la regió de Catalunya que més clarament ha experimentat condicions de sequera si s’agafen les dades dels últims tres anys. A deu dies vista no hi cap rastre de pluja als mapes del temps, només al Pirineu s’hi formaran algunes tempestes de tarda a partir de diumenge.

stats