Misc 13/08/2021

La méteo: calor encara més extrema en l'inici del cap de setmana

Demà la temperatura podria superar els 44 graus en algunes comarques

4 min

BarcelonaPer segon dia consecutiu la calor ha tornat a ser extrema en diverses comarques de la Catalunya Central i del Prepirineu. Al termòmetre li ha costat més de pujar que ahir, però a la tarda les màximes han tornat a superar els 40 graus en diversos observatoris. Aquestes són algunes de les temperatures més altes d'avui (en °C):

  • Artés, 42,6
  • Gurb, 41,7
  • Sant Romà d'Abella, 41,6
  • Sant Salvador de Guardiola, 41,4
  • Cardona, 41,4
  • Tremp, 41
  • Vic, 40,7
  • Castellnou de Bages, 40,7
  • Balsareny, 40,2
  • Manresa, 40,1
  • Manresa, 39,9
  • Igualada, 39,8
  • Lleida, 39,4

La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya ha repetit exactament el valor d'ahir: 34,1 graus, fet que situa aquests dos últims dies entre els més calorosos dels últims dotze anys a Catalunya. D'entre les calorades recents de moment l'onada de calor actual només està sent clarament superada per la del juny del 2019. Les dades obertes del Meteocat no arriben més enllà del 2009, però són pocs els episodis anteriors que podrien tenir algun dia en aquest llista, amb prou feina les calorades del 2003, 1982 i 1987.

Al País Valencià s'ha arribat a 40 graus a Utiel i a Ademús, i a 39,5 de Villena. A les Balears també s'han superat els 40 graus, destaquen els 40,7 de Llucmajor i Porreres, els 40,5 de Lluc i els 39,8 de la Universitat de Palma. Al centre i sud de la Península la temperatura encara ha pujat més: a Montoro la temperatura ha escalat fins a 46,1 graus, a l'aeroport de Còrdova fins als 45,9. A Toledo s'ha batut el rècord absolut de temperatura amb 44 graus, nou dècimes més que l'anterior registre que data del 2012.

Aquesta nit s'ha pogut dormir una mica millor, sobretot en aquestes comarques centrals. Ahir dues de cada tres estacions de les quals fem seguiment diari van tenir una mínima tropical, és a dir, una matinada sense que es baixés de 20 graus, avui les estacions amb mínima tropical han sigut un 43%, menys de la meitat. Vuit estacions del Meteocat van registrar un rècord de temperatura mínima, tot i que durant les primeres hores de la nit la temperatura va baixar força. Moltes de les temperatures mínimes del dia es van produir al vespre i no pas a la matinada com sol passar.

Al migdia la calor serà extrema, amb màximes que a Ponent i a la Catalunya Central tornaran a superar els 40 graus. Avui la temperatura s'enfilarà més que ahir en moltes comarques prelitorals, on les màximes també flirtejaran amb els 40 graus. El sol predominarà gairebé sense núvols i el vent més destacable tornaran a ser les marinades que remuntin l'Ebre a primera hora de la tarda. Les banderes verdes predominaran a les platges.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'ahir i la d'avui

Lluny de remetre, l'onada de calor encara s'intensificarà més demà i diumenge. Demà la temperatura pujarà sobretot a la meitat oest de Catalunya, on les màximes més altes podrien arribar a superar els 43 graus. A la costa i al prelitoral la sensació tèrmica serà més similar a la d'avui. Per diumenge no cal esperar cap alleugeriment a l'interior, a prop de la costa el vent serà una mica més humit, cosa que frenarà el termòmetre però provocarà igualment una xafogor molt forta. Les nits del cap de setmana seran encara una mica més de mal dormir que aquesta matinada passada.

Temperatura màxima prevista per demà

Per demà i diumenge els avisos del Meteocat afecten totes les comarques, també les de la costa, tot i que aquí el perill s'hi entreveu més baix. Al pla de Lleida, a la Catalunya Central i al Pirineu l'SMC considera que el perill per calor durant el cap de setmana és màxim, nivell 6 sobre 6.

Pel que fa a l'estat del cel no hi haurà grans canvis en general, però demà a la tarda hi haurà més possibilitats de tempestes puntuals i bàsicament seques. N'apareixeran sobretot al Pirineu i Prepirineu, però no són descartables gotellades en altres comarques de l'oest. Fenòmens aïllats però que poden anar acompanyats de forts cops de vent allà on apareguin. Diumenge aquest risc de tempestes de tarda en punts de muntanya serà més baix.

L'onada de calor s'acabarà clarament quan comenci la setmana que ve. Dilluns encara farà molta calor, però la temperatura ja no serà extrema. El primer dia de la setmana que ve la temperatura ja serà entre 2 i 5 graus més baixa, i de cara a dimarts i dimecres el descens serà molt més marcat. És bastant possible que a mitjans de la setmana que ve la temperatura ja no sigui només més normal, sinó fins i tot una mica fresca per a l'època.

Malgrat aquest canvi clar de masses d'aire, res fa pensar en una situació de pluges o tempestes. De fet, la setmana que ve començarà fins i tot sense tronades de tarda al Pirineu. A partir de dimecres i dijous el temps pot començar a ser una mica més variable, però no hi ha indicis de cap situació de ruixats extensos i destacables. La tramuntana i el mestral bufaran moderats a la vall de l'Ebre i al nord de la Costa Brava a partir de dilluns.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dimarts
stats