Tecnologia

Una fallada global deixa sense servei webs d’arreu del món

Un error en la xarxa de distribució Fastly ha fet caure mitjans com el ‘New York Times’ o el ‘Guardian’

ARA
2 min
L'error ha afectat webs de mitjans i de serveis oficials del govern del Regne Unit

Les webs de mitjans d’arreu del món com el New York Times, el Guardian, el Financial Times, Bloomberg i altres diaris internacionals han deixat de funcionar avui a causa d’una fallada global de la CDN Fastly, la xarxa de distribució que utilitzen tots ells. L’error també ha afectat capçaleres espanyoles, com ara els mitjans d’Unidad Editorial –El Mundo, Marca i Expansión–, els de Prisa –El País, Cadena SER, Cinco Días i AS– i els del grup de comunicació Atresmedia. En l’àmbit català, la caiguda de Fastly ha fet caure El Periódico i la pàgina web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). L’ARA, però, no ha patit cap incidència, ja que no utilitza la CDN Fastly i, per tant, la seva web ha seguit operativa. 

La caiguda de Fastly també ha afectat xarxes socials, plataformes –com Twitch, Pay Pal o Kickstarter– i pàgines web governamentals principalment del Regne Unit.

L’alerta sobre la caiguda generalitzada ha saltat poc abans del migdia (hora catalana), quan la companyia, a través de la seva web, ha advertit que estava patint alguns errors de rendiment. En les pàgines afectades apareixien els missatges “Error 503 Servei no disponible” en anglès o “Fastly error: dominio desconocido”. “Hem identificat una configuració de servei que ha desencadenat disrupcions a través dels nostres POPs (punts de presència) globals. i ja s’ha solucionat. La nostra xarxa global està tornant a estar en línia”, explicava Fastly a través de Twitter. Cap a les 13.00 h la majoria de webs afectades ja havien recuperat el servei. 

Durant l’estona que han estat sense servei alguns mitjans han buscat maneres alternatives de seguir informant els seus lectors. Un d’ells ha sigut el digital nord-americà de tecnologia The Verge, que ha utilitzat Google Docs per actualitzar les seves notícies. Per la seva banda, el cap de la secció de tecnologia del Guardian ha fet un fil de Twitter en què explicava l’evolució de la incidència que patia el diari. 

Què és una CDN?

Una CDN és una xarxa de distribució de continguts (content delivery network). Es tracta, doncs, d’una xarxa d’ordinadors que té còpies dels continguts en diversos punts per maximitzar la velocitat amb la qual es poden servir els articles, sense que tots passin per un únic coll d’ampolla.

Amb una facturació de 200 milions de dòlars anuals, i un miler de treballadors, Fastly és un dels principals proveïdors de serveis CDN del món. Fundada l’any 2011 per Artur Bergman, de seguida es va convertir en una de les més utilitzades del món gràcies al fet que es pot configurar de manera personalitzada i, a més, permet netejar la memòria cau –les diferents memòries temporals– de manera gairebé instantània.  

Fastly, que va sortir a borsa l’any 2019, ha experimentat una caiguda de les seves accions arran de l’incident.

stats