Misc 03/01/2020

ERC valida el pacte amb el PSOE i la JEC decideix sobre Torra: les claus del dia, amb Antoni Bassas (03/01/2020)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

2 min
Pere Aragonès, coordinador nacional d'ERC

Divendres, 3 de gener del 2020. Avui el cel quedarà més enterbolit però no plourà. Demà entrarà una mica de vent sec que podria aixecar la boira a la tarda, però el panorama dels pròxims sis o set dies continua sent de sol, boires i matins freds i humits.

1. El consell nacional d’ERC va validar ahir el pacte amb el PSOE. Els 13 diputats republicans al Congrés s’abstindran a la segona votació, i Sánchez serà investit president del govern espanyol dimarts que ve, l’endemà de Reis. El partit va votar de manera gairebé unànime: 196 vots a favor del pacte, quatre abstencions i tres vots en contra.

2. El punt principal de l’acord és la creació d’una taula “bilateral de diàleg, negociació i acord per a la resolució del conflicte polític” en la qual participaran de manera paritària la Generalitat i el govern espanyol. Aquesta taula ja es reunirà aquest gener per primera vegada.

Pere Aragonès, vicepresident de la Generalitat, va fer aquest emplaçament al president Torra: “Nosaltres posem els nostres tretze diputats, assumint el risc polític que comporta des d’un punt de vista de partit, per posar el benefici al conjunt del país. Avui he pogut traslladar al president de la Generalitat la proposta d'anar junts a defensar en aquesta taula la proposta que compartim, que és que la solució és un referèndum sobre la independència de Catalunya, anem-ho a defensar”.

Les conclusions a què arribi la taula se sotmetran a consulta, “d’acord amb els mecanismes que puguin preveure el sistema juridicopolític”. L’Aleix Moldes ha preguntat a diversos catedràtics en quina mena de consulta podrien votar els catalans, perquè la doctrina del TC prohibeix els referèndums autonòmics, excepte si és per referendar un Estatut. I la resposta és que serà difícil, tal com s’aplica ara la llei, que es pugui fer una consulta.

3. Fa una setmana que la Junta Electoral Central (JEC) té sobre la taula els recursos de PP i Cs perquè inhabilitin el president de la Generalitat, Quim Torra. Avui ha de fer pública la decisió. Segons l’Ernesto Ekaizer, no ho farà. La Junta Electoral Central (JEC) no pot anticipar-se ni s’anticiparà a les decisions del Suprem, perquè els recursos del PP i Ciutadans contra Torra també eren per a Junqueras com a eurodiputat, i això està en mans del Suprem, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

4. Incendis a Austràlia: avui incorporem a l’ARA una crònica del New York Times, i en la infografia queda clar que ja ha cremat una superfícies més gran que la de Catalunya. A Jakarta, Indonèsia, passen, en canvi, per una episodi d’aiguats tan intens que ha inundat la ciutat.

5. I als esports, demà a les 9 de la nit, tenim el derbi, Espanyol-Barça a Cornellà-El Prat. Ahir el Barça va nomenar vicepresident el fins ara vocal Emili Rousaud, que molt probablement es convertirà en el candidat continuista a la presidència del club. Rousaud és el creador de l’empresa Factor Energia.

Que tingueu un bon cap de setmana.

stats