Misc 19/10/2020

Esperant la sentència del TSJC sobre la mesa del Parlament; els contagis de covid-19 continuen enfilant-se a Catalunya; hem entrat als camps de refugiats de Samos: les claus del dia, amb Antoni Bassas (19/10/2020)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informatsCoronavirus: l'última hora, en directe

4 min

Bon dia des de l’ARA. És dilluns 19 d’octubre del 2020. Aquesta setmana canviarem l’hora. La nit de dissabte a diumenge guanyarem una hora més de son, però es farà fosc més d’hora. Mentrestant la setmana comença amb temperatures més temperades, avui la sensació de fred disminuirà i al voltant de dimecres gairebé haurà desaparegut. Avui els núvols seran escassos però a partir de demà el cel quedarà molt més enterbolit. Serà una setmana amb força núvols però només al Pirineu hi haurà pluges destacables entre dimecres i dijous.

Aquest cap de setmana ha fet bo i una gentada s’ha escampat pel país, per exemple al Montseny. Avui la Nina es pregunta en un tuit:

1. Aquest migdia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) notificarà la sentència del judici de l'1-O contra els membres de la mesa del Parlament Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó i Ramona Barrufet, i l'aleshores diputada de la CUP Mireia Boya. El Tribunal els pot condemnar per desobediència per haver permès la tramitació de les lleis de desconnexió. La desobediència es castiga amb penes d'inhabilitació. Les defenses dels cinc acusats en demanen l'absolució per considerar que es podrien vulnerar els drets dels diputats a la llibertat d'expressió i d'iniciativa parlamentària.

2. Ha pujat el risc de rebrot i van augmentant els ingressos als hospitals. I l’epidèmia continuarà creixent a Catalunya. Ho sabem perquè els models matemàtics preveuen que la setmana que ve arribarem als 500 positius de covid per cada 100.000 habitants. Madrid ara, tot i l’estat d’alarma, encara registra 452 positius per 100.000 habitants.

Per frenar-ho, el departament de Salut començarà a distribuir tests d’autodetecció de covid-19 a les residències de gent gran i instituts per “guanyar rapidesa” en la detecció de nous positius. El que està descartat, de moment, és que ens facin com a les principals ciutats franceses i decretin el toc de queda. Pere Aragonès: “Respecte a mesures més intenses, com les que s’han plantejat fins ara, nosaltres no descartem res. El que hem après amb aquest virus és que no podem descartar cap mesura. També he de dir que el toc de queda, en aquests moments, no està sobre la taula, tot i que, evidentment, nosaltres no descartem cap mesura en el futur”.

3. Dimecres, al Congrés de Diputats, començarà la moció de censura de Vox contra el govern de Pedro Sánchez. La cosa segura que passarà és que augmentarà la crispació, si és que això és possible (en parla avui el David Miró, i en parla la premsa internacional, que ha arribat a publicar expressions com “Espanya, estat fallit?”). En canvi, el que no se sap és què farà el PP. La moció ja se sap que no farà caure el govern de coalició perquè Vox no té els vots per fer-ho, i hi ha divisió d’opinions dins del PP: ¿Votar a favor i quedar retratat amb la ultradreta o abstenir-se i quedar com un tou davant els “socialcomunistes”? La disparitat de criteris és total i a hores d’ara no es descarta fins i tot que alguns diputats puguin trencar la disciplina de vot si la decisió final de Casado no els satisfà.

4. Ahir i avui l’ARA ha publicat aquests reportatges firmats per la Cristina Mas i el Xavier Bertral, que han realitzat a la l’illa grega de Samos, la més pròxima a Turquia. Uns 4.500 refugiats hi malviuen en barraques, lluny de la població local, lluny de les càmeres. Són camps de contenció de refugiats a les illes de l’Egeu per a la fortalesa europea.

5. A París, aquest cap de setmana, homenatge al mestre degollat divendres per haver ensenyat a classe les caricatures de Mahoma que va publicar Charlie Hebdo.

L'Anna Jolonch escriu que un professor que defensava i ensenyava la diversitat d’opinió i de religió hi ha deixat la vida. Necessitem els professors i les professores d'història, d’art, literatura, filosofia, socials i humanitats en general. No podem oblidar que la ignorància és la font de la intolerància i la intransigència.

6. Publiquem avui aquest treball de l’Albert Llimós, sobre el fet que a Andorra no hi ha dret a l’avortament, però com que les andorranes poden fer-ho tan a la vora com a Catalunya o a França, podria semblar que no hi tant de problema. “Vosaltres veniu a comprar oci i perfums, nosaltres venim a Catalunya a comprar drets. Sou la nostra Londres”, diu una entrevistada.

7. Us recomanem aquest article del Sebastià Alzamora sobre el que va dir ahir Jordi Cuixart, en l’entrevista que li van fer l’Esther Vera i el David Miró: “Quan Junqueras va tenir el tercer grau, ell i Puigdemont es van poder reunir i van parlar, i no pas poc, amb voluntat constructiva i honesta per totes bandes”. Quan l'Estat en va ser coneixedor, va fulminar el 100.2 i el tercer grau. Tenen por de la unitat d’acció de l’independentisme, del sobiranisme i del catalanisme”. I remata: “Escoltar o llegir Cuixart amplia la perspectiva i la fa més interessant que el que es desprèn de la brega entre els partits independentistes”.

8. Als esports, dissabte que ve, a les 4, es jugarà el Barça-Madrid, tots dos en hores baixes (tots dos van perdre), però abans, el Barça jugarà demà al Camp Nou partit de Champions contra el Ferencváros hongarès.

Mentrestant, el Girona va guanyar 1-0 l’Oviedo i l'Espanyol va perdre per 1-0 al camp del Rayo, però els blanc-i-blaus continuen sent líders de Segona Divisió.

9. I acabem amb la contraportada. La firma la Carme Colomina, que, sobre l’assassinat del mestre francès, escriu: "Però la mort de Samuel Paty ens la sentim pròxima. Atempta contra drets que crèiem adquirits i compartits. Desafia la nostra manera d’entendre el món. Els drets els hem de defensar. Estem en un moment de pells fines, de voluntats de limitar, de discursos de la por i retòriques divisòries, d’imposicions de censures i controls de continguts".

Fins aquí les claus del dia. Tornem més tard amb l’anàlisi i el cafè de la Lliga.

stats