14/06/2020

Contra el racisme, censura?

2 min
Una de les escenes d’Allò que el vent s’endugué,amb Hattie McDaniel  i Vivien Leigh.

Vivim temps convulsos, molt convulsos. I les sensibilitats encara estan més convulses que els temps. El revisionisme està de moda. Les xarxes socials són un camp obert per a linxaments sense proves, sense arguments i sense motius. Assistim a la banalització diària de causes nobles, dignes i molt necessàries vinculades amb els drets socials conquerits al llarg dels anys, amb els nous temps, amb la necessitat d’actualitzar-nos, de posar-nos al dia, de no quedar-nos enrere respecte a les persones i entitats que lluiten aferrissadament per fer un món millor.

Com pot ser que cíclicament hi hagi un nou cas Manada? Com és possible que un home negre mori assassinat sota el genoll d’un policia? Què fem per respondre a aquestes preguntes tan angoixants i mirar de donar explicació al que hi ha al darrere? ¿La solució passa perquè la HBO censuri Allò que el vent s’endugué perquè considera que edulcora l’esclavitud? ¿La solució és que Netflix i la BBC retirin del seu catàleg la mítica sèrie Little Britain perquè “els temps han canviat” i perquè hi ha un personatge que fa broma amb la raça negra? ¿La solució a l’homofòbia és que a Operación Triunfo, ja fa un parell o tres d’anys, es plantegés canviar la lletra d’una cançó de Mecano perquè hi apareix la paraula mariconez?

La pregunta és molt senzilla, si fem tot això, fins on arribarem? Fins a quin extrem serà raonable la croada censuradora? ¿Caldrà prohibir, amb afany retroactiu inclòs, tot allò que sigui molest, esbiaixat, tendenciós, atrevit, provocador? Quina és la frontera entre aquests adjectius? Qui decideix i per què que un contingut cultural és equivocat? I, encara més, no acceptem l’equivocació? Si algú opina que el cinema de Woody Allen és misogin està en el seu dret. Jo crec que no ho és, ni de bon tros. Però bé, suposant que ho fos, quin problema hi hauria? ¿És que tot, absolutament tot, s’ha de regir per la suposada correcció política i qui no ho faci se li ha de penjar una llufa? On queda la llibertat de l’art, la provocació, l’anada de l’olla? On queda la llibertat?

stats