12/01/2021

Desapareix l’efecte 'Pretty woman'

2 min

Aquest dilluns es va fer evident l’ansietat de Telecinco per fer front al tsunami d’audiència de les telenovel·les turques d’Antena3 que ja programen cada dia. Ja n’hem parlat en aquesta columna. Les sèries Mujer i Mi hija s’han convertit en el mannà d’Atresmedia i aquesta setmana Mediaset ha intentat anar a remolc de la competència sense sortir-se’n. Telecinco ha contraprogramat amb una altra telenovel·la turca, Love is in the air. A Espanya, la sèrie va fracassar davant d’El hormiguero de Pablo Motos. En el seu retorn de les vacances de Nadal el presentador va explicar en directe que la seva dona quan el va conèixer es va sorprendre al saber que ell no se’n podia anar a dormir sense rentar-se el cul abans de posar-se al llit. És difícil lluitar contra segons quines propostes televisives en què cada pocs minuts premien l’espectador amb disbarats que després es fan virals a les xarxes. A Catalunya Love is in the air va fer un trist 7,1% i va congregar 187.000 espectadors davant la pantalla. Poca cosa davant d’El foraster de TV3, que va arrasar fins i tot amb el refregit final de millors moments.

Love is in the air no ha funcionat perquè Telecinco, tot i apostar per les produccions turques, ha triat la comedieta romàntica sexista i passada de moda, que és més lleugera, i no els melodrames passats de rosca d’Antena3, que apel·len a instints molt més Incomprimaris.

La lluita a la desesperada de Telecinco va culminar amb l’emissió de la pel·lícula Pretty woman, la gallina dels ous d’or que fins ara aclaparava l’audiència a cada emissió encara que fos l’enèsima vegada que la repetien. Però per fi s’ha acabat l’encanteri. El retrògrad imperi televisiu otomà ha fet xixines la caducada història d’amor entre Richard Gere i Julia Roberts. O els espectadors ja se la saben de memòria o les tragèdies de Mujer superen de llarg el drama endolcit de la prostituta més afortunada de Hollywood Boulevard. A Catalunya, la pel·lícula va arreplegar 166.000 espectadors i un discret 10,4%. Tornar a veure-la ara, per cert, incomoda per com s’idealitza la prostitució, pel masclisme que gasta el protagonista i pels valors rancis que traspua sobre les relacions de parella.

Els corresponsals de Lídia Heredia

Les connexions amb els corresponsals a l’estranger d’Els matins de TV3 continuen sent un dels grans moments de la programació de la cadena. Les històries que expliquen i que es desmarquen de l’actualitat més aspra i tràgica dels darrers mesos és un oasi televisiu. Dilluns, el periodista Joan Raventós des de Brussel·les ens va explicar els nous usos que s’estan donant a les esglésies de Bèlgica que estan en venda després de tancar per la manca de feligresos. El reportatge, les explicacions complementàries i les aportacions de Josep-Lluís Carod-Rovira com a tertulià van ser uns minuts molts nutritius. Per sort encara queden professionals que saben desmarcar-se amb bones històries sense adotzenar-se en els recursos més fàcils i vulgars per captar l’audiència.

stats