BARÇA
Misc 26/03/2020

El Barça confirma que aplicarà un ERTO que afectarà també als esportistes

El Comitè d'empresa ha publicat un comunicat crític amb la decisió

i
Toni Padilla
3 min
Josep Maria Bartomeu, president del Barça, arribant al Fòrum Barcelona Capital.

BarcelonaEl Barça ha confirmat que aplicarà un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) per retallar el sou de treballadors i esportistes, sense especificar xifres. Aquestes però, anirien vinculades a la reducció de jornada laboral de cada treballador afectat. Tal com va avançar l'ARA, la directiva entén que caldrà prendre mesures dràstiques per afrontar una crisi que no havien previst. De moment però, no ha anunciat xifres, doncs tampoc hi ha acord amb els membres de la plantilla del primer equip de futbol.

Després de la reunió telemàtica de la Junta directiva d'aquest dijous, ha anunciat la "presentació dels diferents expedients relatius a l’àrea esportiva (futbol i altres esports professionals), així com a la resta del personal no esportiu. Aquests expedients es tramitaran davant del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, un cop el Club hagi compartit amb tot el seu personal, esportiu i no esportiu, tots els aspectes relatius a aquestes mesures, i el seu abast. Bàsicament es tracta d’una reducció de la jornada laboral, imposada per les circumstàncies i les mesures de protecció dutes a terme, i, com a conseqüència, la reducció proporcional de les retribucions previstes en els respectius contractes" segons explica el club en un comunicat.

Les darreres hores de fet, s'ha informat a molts treballadors d'aquesta decisió, provocant un comunicat del comitè d'empresa, publicat per la cadena SER, on es critica que s'informi a empleats sense haver-ho pactat amb el mateix Comitè. El sou dels treballadors significa menys del 4% de les despeses del club.

Sense acord amb els jugadors

L'anunci del Barça arriba quan encara es negociava amb els jugadors del primer equip quina part del sou es retallaria. La directiva i la plantilla han estat negociant aquests dies diferents fórmules, sense èxit. Un cas que porta encara més al límit la ja complicada relació entre els despatxos i el vestidor. Aquesta temporada 2019/20 ja s'havien viscut incidents com la baralla Abidal-Messi a les xarxes, punts de vista oposats sobre el fitxatge de Neymar o insatisfacció de futbolistes per la manera com va ser acomiadat Valverde. Ara la plantilla del primer equip de futbol accepta retallar-se el sou, però no tant com voldria la directiva.

La proposta de la directiva a totes les seccions professionals (futbol masculí i femení, bàsquet, handbol, futbol sala i hoquei sobre patins) va ser una reducció del 70% del sou mentre duri la crisi, acollint-se a un ERTO amb reducció de jornada. Els futbolistes del primer equip no ho han acceptat i han proposat retallar-se el 30% del sou durant tota la temporada, tal com va explicar RAC1. És a dir, que si el futbol torna al juny, seguirien cobrant un 30% menys. Aquesta temporada el pressupost per a salaris esportius previst era de 642 milions, un 61% de tot el pressupost de la temporada. Gairebé el 50% del pressupost global del club, de fet, és per als sous dels jugadors del primer equip de futbol. La directiva decidida a tirar endavant la retallada de sous dels jugadors, presentarà l'ERTO arribi o no a un acord.

Reunió important amb la FIFA

I tot, mentre el món del futbol explora diferents vies per sobreviure a la crisi. La Federació Internacional de futbol, la FIFA, s'han reunit aquest dijous amb l'Associació Europea de Clubs (ECA) i l'Associació de Jugadors Professionals (FIFPro), per pactar solucions que permetin al futbol afrontar l'aturada provocada pel coronavirus. I una de les solucions pactades, que podria ser oficial els pròxims dies, seria regular la retallada de sous dels esportistes professionals. En el cas d'un equip com el Barça, podria arribar a ser un estalvi del 50% dels sous mentre no tornin els partits.

La proposta negociada avui per la FIFA implicaria que cada club retallaria una part del sou diferent, en funció del nivell d'ingressos dels futbolistes. Els clubs que paguen més, doncs, estalviarien un 50% dels salaris, mentre que clubs menys potents pagarien una part més alta del sou, per evitar que els futbolistes acabin cobrant xifres molt baixes. L'acord també implicaria la prohibició d'acomiadar jugadors durant l'aturada pel coronavirus i la creació d'un fons econòmic per protegir els més damnificats de la indústria del futbol els pròxims mesos.

Un altre punt important era el de quan pot acabar la temporada. Totes les parts consideren que cal acabar les lligues actuals, encara que sigui jugant al setembre. Per permetre-ho, totes les parts acceptarien que els contractes actuals tinguessin vigència fins que acabi la temporada, per evitar que jugadors amb contracte fins al 30 de juny marxin quan queden partits per jugar.

En un dia de moltes reunions, també es va pactar entre la Lliga i l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) que un cop toqui tornar als entrenaments, es faci de forma conjunta a totes les lligues europees.

stats