FICCIÓ
Misc 20/01/2020

Larry David descarrega una nova carretada de manies a la HBO

L’excèntrica ‘Curb your enthusiasm’ compleix vint anys i arriba a la desena temporada

i
àlex Gutiérrez
3 min
Larry David descarrega una nova carretada de manies a la HBO

BarcelonaSi Serrat cantava allò de Fa 20 anys que tinc 20 anys, Larry David podria parafrasejar-lo amb un Fa 20 anys que tinc 200 anys. Perquè demà, amb l’arribada de la nova temporada de la sèrie Curb your enthusiasm, es compliran dues dècades des que aquest còmic va començar a fer d’ell mateix en una autoficció que explora l’alliberament d’haver arribat a una edat -i un estatus econòmic- que dona permís per saltar-se qualsevol convenció social. En realitat, David té només 72 anys, però quan va estrenar la sèrie l’actitud ja era de vell rondinaire. Els cabells blancs i la calvície hi ajudaven.

La temporada anterior, la novena, acabava amb el protagonista fugint d’un fanàtic que volia donar compliment a la fàtua que pesava contra ell. Després d’haver irritat mig món amb les seves impertinències perfectament lògiques i racionals -però socialment inadmissibles-, era normal que directament hi hagués qui el volgués eliminar. L’existència de la desena temporada, però, prova que l’agressor no aconsegueix el seu objectiu. Els productors del xou han explicat que, de fet, cada temporada la roden com si hagués de ser l’última protagonitzada per un còmic a qui alguns comparen amb un Woody Allen més jove però amb la mateixa tendència per la neurosi i el desencaix social agut.

La provocació dels nous capítols està quasi assegurada. Sobretot tenint en compte que una de les trames aborda el delicat assumpte del Me Too, pura dinamita si qui el manipula és algú instal·lat en el privilegi blanc masculí. El fet que el mateix David sol ser insultat, vexat, ridiculitzat, perseguit, expulsat i vituperat a la sèrie acostuma a ser un coixí per a les seves calculades impertinències. El Larry David verdader va ser cocreador de la sèrie Seinfeld, amb el còmic Jerry Seinfeld. I el seu sòsia a la pantalla treballa també en aquest sector, de manera que la indústria audiovisual és sovint objecte dels seus sarcasmes.

La sèrie és, així mateix, una mirada a l’elit privilegiada que es pot permetre viure en mansions de les urbanitzacions més exclusives de Califòrnia i jugar a golf un parell de cops per setmana. David coneix prou bé la situació, tenint en compte que 22 anys després del comiat de Seinfeld de la televisió, segueix sent un actiu cobejat per les plataformes, fins al punt que Netflix va comprar-la recentment per més de 500 milions de dòlars.

Però la gràcia específica d’aquesta sitcom és la capacitat d’aprofundir en els detalls i en l’absurditat de la vida. En la impossibilitat d’obrir un pot de conserves o en com enviar falsos whatsapps erronis, d’aquells que fas veure que has enviat a la persona equivocada per error tot i que realment volies trametre una comunicació impossible de dir a la cara. “En Larry vol que cada episodi sigui com un gra. No el veus venir. Et lleves un matí i... el tens plantat allà”, explica Jeff Schaffer, productor executiu, a la revista GQ. “Com que tothom està preocupat per les grans qüestions, com el canvi climàtic i la correcció, algú s’ha de concentrar en les coses petites”, afegeix.

Una altra constant de Curb your enthusiasm són les participacions estel·lars d’estrelles del business. En aquest cas, David ha reclutat el protagonista de Mad men, Jon Hamm, i, segons el que s’ha pogut veure en el tràiler, també Laverne Cox, Isla Fisher, Jane Krakowski, Kaitlin Olson i Fred Armisen. Alguns dels convidats recurrents repeteixen. És el cas de Ted Danson, Richard Lewis o Richard Kind. I, com a secundaris, també tornen la família habitual Jeff Garlin, Susie Essman, J.B. Smoove i Cheryl Hines. La improvisació és un puntal de la sèrie així que el creador ha tendit a ajuntar-se amb amics i coneguts amb qui pot crear una química (explosiva) instantània.

“Una gran notícia per al país, però terrible per a mi”

A banda de preparar els nous guions de Curb your enthusiasm, Larry David ha tingut una segona ocupació, els últims anys: ser l’imitador de Bernie Sanders a l’icònic programa Saturday Night Live. La semblança física és realment notòria, però encara és més sorprenent que tots dos, de natural, defensen les seves causes amb un abrandament similar.

Tots dos van coincidir, el 10 de gener, als platós del programa Today, de la cadena NBC. “Si Sanders és escollit president -va dir el còmic-, serà una gran notícia per al país, però terrible per a mi”. Per què? Doncs perquè això l’obligaria a volar constantment des de Los Angeles, on viu, a Nova York, on s’emeten en directe els gags del programa. “A sobre que t’aconsegueixo una bona feina per quatre anys i et queixes?”, va ironitzar de tornada Sanders. Però David es reservava l’última paraula: “Quan va patir aquell atac de cor, vaig pensar que ja estava, que s’havia acabat tot allò d’haver de volar des de Los Angeles. Però és indestructible! No hi ha res que aturi aquest home”. Per acabar-ho d’adobar, Larry David assegura que, amb la seva nova nòvia, han adoptat un gos fa poc. El nom que li han posat? Bernie.

stats