Misc 07/06/2016

L'anàlisi d'Antoni Bassas: "Game over"

2 min

Si no hi ha un gir inesperat de guió en les pròximes hores, la CUP no retirarà l’esmena a la totalitat dels pressupostos i demà, al ple del Parlament, els comptes del Govern de Junts pel Sí, presentats pel vicepresident Junqueras, no passaran el tràmit i Catalunya haurà de tirar amb pressupostos prorrogats.

En què hauria de consistir un gir de guió? Doncs tal com expliquem avui, tres assemblees territorials de la CUP han forçat el debat sobre els pressupostos perquè no estan d’acord a carregar-se’ls, i hauran de guanyar la votació durant la reunió d’aquesta nit de tots les assemblees territorials i del grup d’acció parlamentària. Què en sabem d’aquesta reunió? Llegim a la nostra crònica: “Tant fonts del sector partidari de retirar l’esmena com del contrari preveuen que el resultat tornarà a ser ajustadíssim (com a la investidura i aquell cèlebre empat a 1.515). I avisen que, sigui quin sigui, cada vegada es fa més difícil mantenir la unitat de la CUP”. O sigui, per un cantó hi ha el ‘no’ marmori d’Anna Gabriel, i per un altre, el somriure que vol ser tranquil·litzador de Benet Salellas, que diu que encara hi ha temps i demana noves propostes a Junts pel Sí. Presentaran noves propostes? No. A Junts pel Sí consideren que els contactes han estat al més alt nivell possible, Puigdemont i Junqueras; que ja no es tracta dels comptes, sinó de la relació entre Junts pel Sí i la CUP; que el ‘no’ dels cupaires és trencament de l’acord d’investidura, i que per tant, s’ha acabat. ‘Game over’.

Conseqüències polítiques de tot plegat. Profundes: un govern que no pot aprovar els seus pressupostos no pot fer la seva política, és un govern dèbil. La sortida clàssica és convocar eleccions. Això no ho volen ni Convergència ni Esquerra, però aquesta legislatura, la famosa legislatura dels 18 mesos, que ja entrava en territoris desconeguts, entra ara en dimensions desconegudes perquè la fractura en el camp independentista és tan fonda que pot significar el final de l’actual capítol del procés, i francament, qualsevol cosa pot passar. Sense anar més lluny, aquest matí, en un debat a la SER, el cap de llista de Convergència a les eleccions del 26 de juny, Francesc Homs, ha proposat crear una comissió al Congrés per debatre la qüestió catalana. Es tracta d'una proposta que , però que no va tirar endavant per falta de majoria.

Si demà la CUP no dóna els seus vots als pressupostos, podem estar a davant del final de la il·lusió de tanta gent que va creure que el 27-S havia donat al Parlament una majoria per la independència. Gent que ja va tolerar malament el culebró de la investidura de Mas però que ara ja no està disposada que cada acord hagi de ser una agonia. Gent que llegeix aquesta notícia de portada: “Adif només gasta a Catalunya el 26% del previst”, “l’organisme ferroviari executa 31 milions dels 118 pressupostats”, i no entén res.

stats