Misc 26/10/2013

"No hi ha el consens bàsic per modificar la Constitució"

Rajoy tanca la porta al model federal de Rubalcaba

i
Joan Rusiñol
2 min

Brussel·lesEl federalisme necessita, com a mínim, l'aval dels dos grans partits espanyols. El mecanisme per reformar la Constitució implica àmplies majories per assegurar que el model d'estat no és una moda passatgera. És per això que la proposta que ahir va fer Alfredo Pérez Rubalcaba a Artur Mas ha encallat abans de posar-se en marxa. Des de Brussel·les, Mariano Rajoy va deixar clar que el PP no està disposat a donar-hi suport. I ho va fer quan no havien passat ni tres hores des que el líder del PSOE havia posat sobre la taula d'Artur Mas el seu pla per desactivar el procés sobiranista.

El president del govern espanyol i el secretari general del PSOE s'han reunit aquesta setmana per analitzar la situació de Catalunya, segons van admetre fonts de la Moncloa. La diagnosi que fan del problema és semblant però discrepen en les respostes. Pel cap de l'executiu, hi ha plena sintonia en la defensa de la "sobirania nacional". És a dir, en la negativa de populars i socialistes a acceptar el dret a decidir dels catalans, malgrat que el PSC en discrepi. "Crec en l'existència de la nació espanyola, que és la nació més antiga d'Europa", va insistir per justificar, un cop més, l'oposició a autoritzar la consulta sobiranista.

Hores abans, l'expresidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, representant de l'ala més espanyolista del partit, havia carregat contra els "complexos de la dreta". Picant l'ullet a l'electorat conservador, Rajoy va evidenciar que no pensa moure peça per donar sortida a la demanda catalana. Aprofitant la proposta del líder de l'oposició, que tot i el diàleg reconegut va insistir que no coneixia, va avisar que els canvis constitucionals -com els que s'han fet fins ara- requereixen un "consens bàsic" i "objectius clars". Però, pel president espanyol, ara aquestes condicions "no hi són".

Apuntalar la sortida de la crisi

"Anar no se sap gaire bé a on no és el millor", va sentenciar. A més, va reivindicar la necessitat de garantir l'"estabilitat" política i institucional per apuntalar una sortida de la crisi econòmica que, a parer seu, aviat es podria començar a intuir. A més, va dir que el sistema autonòmic espanyol ja "va molt més enllà dels models federals".

stats