Misc 01/10/2021

La méteo: el cap de setmana acabarà amb pluges, neu i molta més tardor

Com més avanci el cap de setmana més augmentarà el risc de ruixats

4 min

BarcelonaTarda de força calor encara. Avui no s'ha arribat als 30 graus enlloc, però a Ponent alguns termòmetres s'hi han acostat molt. Destaquen els 28,9 graus d'Aitona i els 28,5 de Seròs. A Tortosa s'ha arribat a 27,6 i a Lleida a 26,9. En molts observatoris interiors aquesta tarda hi havia dos o tres graus més que ahir, però la mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya gairebé no ha variat respecte dels dies anteriors. Avui els ruixats han marcat el dia a Mallorca, on algunes pluges han arribat a ser abundants. Destaquen els 66 l/m² acumulats a Capdepera, els 34 de Campos o els 15 de Palma. Ahir a la nit es van formar ruixats intensos i molt estàtics entre el Maresme i la Selva, unes pluges que van arribar a acumular 74 l/m² a Calella i 35 a Malgrat de Mar. Avui no és descartable algun ruixat al voltant del Ripollès durant la tarda.

A mesura que avanci el cap de setmana el risc de pluja anirà augmentant. Demà durant bona part del dia no plourà enlloc, però a partir del vespre poden començar a aparèixer algunes precipitacions molt disperses a la costa i al prelitoral. Diumenge aquestes pluges disperses i poc abundants seguiran apareixent, sobretot entre el sud de la Costa Brava, el Maresme, el Vallès i en punts de la Catalunya Central.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

Serà a la tarda i vespre quan arribarà una tongada de pluges més important que deixarà precipitacions extenses i abundants. Localment alguns ruixats podrien ser intensos i anar acompanyats de tempesta. La nit de diumenge a dilluns les pluges acumularan més de 20 o 30 l/m² en molts indrets. Al Pirineu localment n'arribaran a caure més de 50, amb una cota de neu que baixarà fins als 1.700 metres en les últimes hores de precipitació. Per sobre dels 2.000 metres cal esperar acumulacions de fins a 10 cm de neu en algun cas.

Acumulacions de precipitació previstes per diumenge

Fins diumenge hi haurà una entrada d'aire més càlid. En general la temperatura no pujarà gaire, però el vent sí que dispararà el termòmetre a l'Empordà, tant demà com diumenge, i també a les Terres de l'Ebre diumenge farà més calor que els últims dies. La xafogor augmentarà a la costa, sobretot la nit de dissabte a diumenge que s'entreveu un altre cop amb temperatures mínimes tropicals a prop de mar.

La tongada de pluja de diumenge a la nit obrirà la porta a una massa d'aire molt més fred que provocarà les temperatures més baixes de la tardor fins ara. Dilluns caldrà abrigar-se ja de tardor. Tot i que la setmana que ve hi haurà pujades i baixades del termòmetre, cal tenir present que hi haurà moments de fred una mica avançat per ser principis d'octubre.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dilluns

Les pluges marxaran de pressa i dilluns s'obriran moltes clarianes. No hi ha indicis de més plogudes importants durant la primera part de la setmana que ve. Entre dimecres i dijous es podrien escapar alguns ruixats puntuals en comarques de Girona i de Barcelona, però a hores d'ara res fa pensar en precipitacions importants.

El vent serà també protagonista del temps dels dies vinents. Demà a la tarda començarà a bufar el garbí en molts punts de la costa, especialment a l'Empordà, on durant la nit de dissabte a diumenge les ratxes arribaran a superar els 50 o 60 km/h en algun cas. Diumenge al vespre entraran la tramuntana i el mestral, que dilluns al matí bufaran també amb cops puntualment forts als extrems de Catalunya.

Cops de vent màxims previstos per diumenge al matí

Setembre càlid, sobretot de nit

La sequera segueix afectant amb força algunes comarques de la costa, és el cas per exemple del Tibidabo, on els últims dotze mesos han sigut els més secs des que el 1914 es van començar a recollir dades a l'Observatori Fabra de Barcelona. Entre l'1 d'octubre de l'any passat i el 30 de setembre d'enguany només han caigut 306,5 l/m² al Fabra, una dada que mai havia sigut tan baixa en un període de dotze mesos. Aquest setembre ha sigut el tercer més càlid en més de 100 anys de dades: només el 2011 i el 1987 la temperatura mitjana mensual va ser més alta.

En el conjunt de Catalunya s'ha acabat un mes de setembre calorós, sobretot pel que fa a la temperatura nocturna. La mitjana de temperatura a Catalunya s'ha situat en 18,7 graus, vuit dècimes per sobre de la mitjana dels últims 12 anys. Curiosament, però, les temperatures mínimes han sigut molt més altes proporcionalment. L'anomalia de les temperatures mínimes ha arribat a ser d’1,3 graus, i ha quedat molt a prop del setembre més calorós de l'última dècada, segons dades de l'ARA obtingudes a partir de les dades obertes del Meteocat. La mitjana de les mínimes d'aquest setembre es quedarà en 14,3 graus, només 0,2 graus per sota dels 14,5 del 2018, que són el valor més alt. Les nits de mal dormir han sigut protagonistes com ja us explicàvem fa alguns dies: les nits tropicals s'han més que doblat, aquest setembre n'hi ha hagut un 120% més que de mitjana.

stats