19/08/2020

El PP exhibeix la seva influència en el CGPJ

2 min
El president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, en una imatge d’arxiu.

MadridOrdeno y mando. La comissió permanent del CGPJ tenia previst reunir-se aquest dimecres per analitzar diferents temes, però la crisi interna del PP l’ha convertit en un ariet dels populars per exhibir múscul en moments en què està avançant el pacte per la justícia entre ells i el PSOE. A la reunió es va incorporar, sense estar previst, la proposta d’acordar un comunicat en defensa de la independència judicial davant diferents crítiques, especialment d’Unides Podem, en els últims dies.

Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del CGPJ, aquest cop no va portar el text sota el braç, però segons fonts judicials n’estava al corrent. El president va interrompre les seves vacances, així com també el vocal del sector progressista Álvaro Cuesta. També hi eren el secretari general José Luis de Benito; els altres dos membres del sector progressista, Rafael Mozo i Pilar Sepúlveda, així com els conservadors, Juan Manuel Fernández i Juan Martínez Moya -a qui anomenen els Juanes- i Nuria Abad.

Abad va assenyalar que s’havia d’adoptar un acord per emetre un comunicat sobre les diferents manifestacions “de responsables polítics, representants públics, col·lectius i xarxes socials” en relació amb diferents procediments judicials en curs. Lesmes va intentar rebaixar la intensitat del comunicat proposat per Abad. Però els tres vocals progressistes es van oposar a una reivindicació genèrica de la independència judicial perquè entenien que l’objectiu era condemnar Unides Podem. El comunicat aprovat pels quatre vocals conservadors, incloent-hi Lesmes, diu: “La comissió permanent del CGPJ vol fer un recordatori que el respecte a la independència del poder judicial, expressió de la divisió de poders, és un element clau de l’estat de dret i de la mateixa democràcia. La confiança dels ciutadans en la independència dels jutges i magistrats és la millor garantia per defensar les llibertats públiques de tots”. Cuesta, Mozo i Sepúlveda van emetre un vot particular perquè l’acord es va adoptar “per sorpresa” i sense “el necessari consens”.

Ara bé, per què volia el sector conservador un comunicat sobre la independència dels jutges? Fonts judicials assenyalen que el PP volia marcar terreny i recordar que els conservadors segueixen al capdavant del CGPJ malgrat les negociacions de renovació.

El paper de Vox

El PP i el PSOE -a través del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i el responsable d’assumptes de justícia i conseller de la Comunitat de Madrid, Enrique López- han arribat a un principi d’acord, amb noms concrets, per a la renovació judicial. El pla consistia en anunciar a principis de setembre el principi d’acord amb l’elecció de 8 juristes que formen part dels 20 vocals del CGPJ i que s’han de sotmetre a l’escrutini del Congrés i del Senat abans de la votació. S’anunciaria abans del dia 7 de setembre, el dia de l’obertura de l’any judicial, i la votació seria la setmana següent.

Però la moció de censura de Vox ha portat Casado, segons fonts judicials, a considerar la necessitat d’ajornar l’anunci per poder atacar durament Pedro Sánchez durant el debat, que encara no té data. Un anunci de pacte de la justícia abans d’aquesta data debilitaria, segons estudien Casado i els seus col·laboradors, la credibilitat del PP i deixaria Vox com l’única oposició real a Pedro Sánchez.

stats