ONZE DE SETEMBRE
Misc 09/09/2013

El PP ultima el guió per menystenir l'impacte polític de la Via Catalana

Els conservadors recorden que l'última Diada no va afavorir CiU i esperen continuar el desgel amb Mas

i
Joan Rusiñol
3 min

MadridNo són temps per a l'èpica, en la política espanyola. La crisi econòmica, el cas Bárcenas i el tipus de lideratge de Mariano Rajoy han condemnat el PP a gestionar només l'ara i aquí. L'única possibilitat de sacsejada col·lectiva era el fallit somni olímpic de Madrid. Els populars hi comptaven. Per això, a la plana major del partit a Madrid li costa d'imaginar-se la dimensió real de la Via Catalana que centenars de milers de ciutadans protagonitzaran demà passat. Membres del comitè executiu de la formació estan convençuts que la cadena humana tindrà "un impacte limitat", tant de portes enfora com de portes endins. Proven de rebaixar-ne l'èxit per endavant.

A l'escola d'estiu que els conservadors han celebrat a Gandia aquests dies una de les intervencions més aplaudides va ser la d'Eduardo Serra, ministre de Defensa amb Aznar. "Ens hem oblidat dels nostres avis", va renyar a les noves generacions de la dreta. Va ser dels pocs discursos que fugien de les xifres i buscaven les emocions. Els va convidar a "sentir-se orgullosos" de personatges com l'almirall Blas de Lezo, que va perdre un braç al setge de Barcelona l'11 de setembre de 1714. Aquest patriotisme espanyolista, però, sembla fora del guió quotidià dels dirigents actuals. L'entorn del president opta ara per un perfil baix, mirant d'esquivar la confrontació dura -com a mínim sota els focus- amb el sobiranisme. L'estratègia s'explica per motius diversos.

Les enquestes manen. A tall d'exemple, el sondejos d'opinió que ahir va publicar El País evidencien que més de la meitat dels espanyols censuren l'actitud que ha mantingut fins ara Rajoy respecte a Catalunya. I no reclamen mà dura, sinó al contrari: només un 30% aposten per "rebutjar i impedir la independència utilitzant tots els mitjans i recursos possibles" en cas que es produís.

La pressió del món empresarial

El gir dels últims dies, escenificant voluntat de diàleg, també és una picada d'ullet al món empresarial, que reclama solucions i defuig el cos a cos. Divendres, el president del Círculo Ecuestre de Barcelona, Borja García-Nieto -convidat a les jornades del PP-, va reclamar obertament que Madrid aposti pel corredor mediterrani. La pregunta d'un dels participants sobre si el debat del dret a decidir perjudica el teixit productiu espanyol va rebre respostes poc apassionades. Finalment, en el càlcul dels despatxos del carrer Gènova hi ha la convicció que serà molt difícil repetir a les eleccions del 2015 la majoria absoluta del 2011 i que els caldran aliances.

Per això en privat afirmen que hi ha marge per convèncer CiU que desfaci el camí cap a l'estat propi. Ja no es tracta només d'apel·lar a l'ADN pactista de la federació sinó de recordar-li que l'arquitectura constitucional "que ara es volen carregar unilateralment" és "obra seva", explica a aquest diari un dirigent conservador. L'altra via per desactivar el sobiranisme és la millora del finançament. La Moncloa i el seu entorn mediàtic rebutgen aquests dies tancar l'aixeta del crèdit, com voldrien els més radicals.

En aquest plantejament, ¿com encaixen la Via Catalana que organitza l'ANC? "Per tenir impacte real a l'agenda internacional, hauria de ser un element sostingut en el temps", expliquen fonts pròximes a la direcció. Els sorprèn l'àmplia concurrència de corresponsals estrangers que van reunir-se dijous a Madrid per escoltar els membres de l'Assemblea i fer-los preguntes, però estan convençuts que, més enllà de la fotografia de l'endemà, l'efecte de la Diada es dissoldrà amb rapidesa i no tindrà conseqüències polítiques. El PP creu que ha après la lliçó de l'any passat: manté que la manifestació no es va traduir en vots a les eleccions del 25-N, en què Mas va perdre 12 escons. A la capital espanyola es treballa amb l'esquema que identifica l'independentisme amb Mas.

Menys gent que l'any passat

L'altre element del guió que s'amplificarà a partir del dia 12 és que s'ha optat per una cadena justament perquè es necessitaven menys persones que no pas en una gran concentració, obviant les dificultats organitzatives. Avançant-se a això, l'expresident Jordi Pujol va fer una crida ahir a la participació en la Via Catalana perquè si no "Madrid se'n fotria". Va convidar a demostrar a l'Estat que les reivindicacions del país cal prendre-se-les seriosament. Pujol va recordar que més important que no pas guanyar és no perdre i que "s'ha d'avançar, encara que sigui poc". El govern espanyol se sap afeblit i, lluny de l'èpica, es conforma a sortir-ne només esgarrinxat. L'exministre Serra, ja fora de la política, va deixar un avís a Rajoy: només pot vèncer amb "un projecte suggestiu de vida en comú", que deia Ortega y Gasset.

stats