Misc 24/02/2021

La méteo: temperatures més normals durant la segona part de la setmana

L'anticicló s'instal·la com a mínim fins a l'inici de la setmana que ve

2 min

BarcelonaAvui el vent de sud ha fet que el termòmetre es disparés sobretot al vessant nord del Pirineu i a les comarques de Girona. La màxima més alta del dia són els 22 graus de Bossòst, a la Vall d'Aran, on el vent de sud arriba reescalfat a causa de l'efecte 'föhn'. També destaquen els 21 graus de Cabanes, i els 20 de Girona, la Bisbal d'Empordà, Sant Pere Pescador i Santa Coloma de Farners. A Barcelona i a Lleida la màxima ha arribat a 17 graus, i a Tarragona s'ha quedat en 16.

El patró de temps humit i amb força núvols baixos es repetirà els dies vinents. Durant tota la segona part de la setmana els matins seran molt humits, amb boires i núvols baixos tant a la costa com en fondalades interiors. En canvi, als migdies i a les tardes farà més sol. Entre dijous i divendres també hi haurà algunes bandes de núvols prims a causa d'un front molt poc actiu que no farà ploure ni nevar enlloc.

Pel que fa a temperatures no hi haurà gaires canvis, però a mesura que avanci la setmana, lentament, les nits aniran sent cada cop una mica més fredes. Si bé a llarg termini res no fa pensar en una situació de fred intens que pugui fer revifar l'hivern amb força, tampoc hi ha indicis de cap esclat de primavera, més aviat anirem tornant lentament cap a temperatures més normals per a l'època. La falta de vent ajudarà que durant la segona part de la setmana faci més fred a primera hora però en canvi els migdies siguin agradables.

Diferència prevista entre la temperatura mínima d'avui i la de diumenge

El cap de setmana també serà tranquil, amb molt de sol i només alguns núvols baixos al matí. Caldrà esperar com a mínim fins a mitjans de la setmana que ve per començar a veure un temps una mica més variable i amb possibilitat de ruixats puntuals a la tarda. Ben bé fins al cap de setmana del 6 i 7 de març no s'entreveuen possibilitats de ruixats una mica més extensos.

Tones de fang

La irrupció de pols del Sàhara del cap de setmana encara es fa notar. Els nivells de partícules continuen superant els límits permesos en algunes estacions, sobretot en zones enclotades, on costa més remoure l'aire. A Manlleu la mitjana de partícules PM10 de les últimes 24 hores se situava a primera hora de la tarda en 75 ug/m3 d'aire, encara molt per sobre del límit de 50. A Berga el dia ha començat amb 53 ug/m3 d'aire. En moltes estacions del Barcelonès i del Vallès les partícules han anat minvant, però de manera molt lenta. L'episodi de contaminació que es va declarar ahir a causa dels nivells de PM10 es manté actiu, ja que aquest dimarts el límit permès de partícules encara es va superar en vuit observatoris.

L'observador de Verges, Àngel Galán, va mesurar ahir quanta sorra havia caigut en un metre quadrat de la seva terrassa, i li van sortir 3 grams. Això vol dir que en una ciutat de la grandària de Barcelona hi poden haver plogut unes 300 tones de fang, cosa que equivaldria si fa o no fa al pes d'una cinquantena d'elefants.

stats