ENERGIA
Misc 24/07/2013

La reforma costa 270 milions a Gas Natural

El grup guanya 780 milions fins al juny, un 1,7% més gràcies al negoci internacional

i
Ignasi Pujol
2 min
Gas Natural Fenosa és el principal grup amb seu (a la imatge) a Barcelona.

Barcelona.El negoci energètic a Espanya cada vegada és menys atractiu per a les empreses. Així ho constaten els resultats corresponents al primer semestre de l'any presentats ahir per Gas Natural Fenosa, el primer grup empresarial amb seu a Catalunya. La multinacional, participada per CaixaBank (35%) i Repsol (30%), va guanyar 780 milions d'euros entre el gener i el juny, un 1,7% més que en el mateix període de l'any passat, gràcies, de nou, a la seva activitat internacional, que contrasta amb l'estancament del mercat espanyol.

La reforma elèctrica aprovada pel govern espanyol el 12 de juliol encara enfosqueix més l'horitzó de Gas Natural a Espanya. El grup calcula que el nou marc regulatori li costarà aquest any 90 milions d'euros (abans d'impostos) i 180 milions el 2014, segons va precisar el conseller delegat, Rafael Villaseca. Per això Gas Natural, que treballa en l'actualització del seu pla estratègic per als pròxims anys, preveu una caiguda "dràstica" de les inversions a Espanya, que ja ha començat a aplicar, i reduir costos en les àrees afectades per les retallades a Espanya.

El conseller delegat ha precisat que, d'aquests 90 milions d'euros d'impacte de la reforma energètica aquest any, 45 milions corresponen als pagaments per capacitat dels cicles combinats, mentre que dels 180 milions d'impacte estimats per al 2014 92 milions procedeixen per aquesta via.

En qualsevol cas, l'estrebada internacional segueix permetent a la companyia catalana millorar els seus resultats. El benefici brut d'explotació (ebitda) va sumar en els sis primers mesos de l'any 2.634 milions d'euros, un 2,9% més que el mateix període del 2012, i les activitats internacionals suposen ja un 43,4%, davant del 42,1% un any enrere, un creixement que s'explica tant per l'activitat de la multinacional a l'Amèrica Llatina com per l'augment significatiu en la comercialització de gas.

Contribució exterior

En concret, l'aportació del negoci internacional al benefici brut d'explotació va créixer un 6,2%, de manera que el mercat exterior segueix compensant la debilitat del nacional, que es va mantenir en nivells similars als de l'any passat (+0,5%). Gas Natural Fenosa, que va facturar en els primers sis mesos 12.895 milions d'euros, un 3,67% més, va invertir en aquest semestre 596 milions d'euros, un 11,4% més, però les inversions a Espanya es van retallar un 11,3%.

Per segments de negoci, la distribució de gas a Espanya va aportar 452 milions al benefici brut d'explotació i va créixer un 0,2%, mentre que la distribució d'electricitat a Espanya va caure un 1,9%, fins als 302 milions.

Quant a la distribució de gas a l'Amèrica Llatina, va tenir una contribució de 356 milions a l'ebitda total de la companyia, un 14,8% més que en el primer semestre del 2012, mentre que la distribució d'electricitat a l'Amèrica Llatina va suposar una aportació de 165 milions al benefici brut d'explotació de la companyia, un 8,8% menys a causa principalment de la desinversió de Gas Natural Fenosa a Nicaragua.

El deute financer va arribar als 15.136 milions d'euros a 30 de juny, dels quals s'haurien de restar 915 milions corresponents al dèficit de tarifa pendent de cobrar. Preguntat per si la multinacional es planteja accions legals per la reforma elèctrica, Villaseca va assegurar que "tot és possible", però que de moment la companyia està estudiant l'impacte dels canvis normatius.

D'altra banda, Gas Natural Fenosa ha aprovisionat 70 milions d'euros per la planta de liqüefacció de gas d'Unión Fenosa Gas a Egipte, que està parada des de l'any passat.

stats