BÀSQUET - COPA DEL MÓN
Misc 10/09/2019

El nen prodigi que va deixar de pensar en el futur

La maduresa personal empeny Ricky Rubio a la seva millor versió com a jugador de bàsquet

i
àlex Gozalbo
3 min
Ricky Rubio, base de la selecció espanyola, contra Polònia.

BarcelonaQuan la mare de Ricky Rubio va tenir càncer, una de les coses que repetia una vegada i una altra és que ella havia sigut afortunada perquè havia pogut visitar els millors metges especialistes. La frase de la Tona va quedar gravada al cap del seu fill, que des que ella va morir es va involucrar en diferents iniciatives solidàries. “A ella li agradaria que jo que tinc el poder d’ajudar més gent ho fes”, resumeix el base. La maduresa personal ha anat acompanyada d’una evolució esportiva. L’eterna promesa es va afartar de pensar en el futur i va concentrar-se en el present, fent un pas endavant per guanyar protagonisme en el joc. Sense Pau Gasol, el director de joc està liderant la selecció espanyola a la Copa del Món. Ahir, quan va sumar 19 punts i 9 assistències, va superar els registres de Pablo Prigioni i es va convertir en el jugador que ha repartit més assistències en la història moderna del campionat. “És un honor ser esmentat en la mateixa frase que un dels meus ídols”, reconeix.

“Quan tens 14 anys no veus res més que el bàsquet, i arriba un moment que t’ofegues”, recorda Rubio, que estava cansat de ser eternament considerat un nen prodigi. Paradoxalment, el canvi de prioritats vitals, escenificat amb un canvi de look, va anar acompanyat d’una transformació sobre la pista de bàsquet, on ara es mou amb molta més confiança. Per què s’ha produït el canvi? “És una barreja de moltes coses, no en pots dir només una. No he canviat gaires coses de les que feia, però he anat evolucionant pas a pas per poder millorar. Abans volia fer les coses i tenir el resultats immediatament. Ara he sigut pacient per aconseguir que el joc vingués a mi en lloc d’anar jo cap al joc. Hi ha una cosa que he après amb el pas del temps: no ser excessivament crític amb mi mateix. He rebut crítiques, però el més crític era jo, i arriba un moment que corres el risc de creure’t les teves pròpies crítiques i que es vegin reflectides a la pista. No només parlo de bàsquet sinó de l’aspecte personal. Això ha fet que la meva vida millorés i fos més feliç. Crec que encara tinc molt més bàsquet per oferir, que encara no he arribat al meu punt màxim com a jugador, i això és una de les coses més motivadores que puc tenir”, diu el jugador del Masnou, que la pròxima temporada jugarà als Phoenix Suns.

“Els millors anys encara han d’arribar”

Sergio Scariolo porta dies defensant la feina de Ricky Rubio. “Els seus millors anys encara han de venir”, opina. L’entrenador italià sempre ha confiat en la seva aportació, però sense jugadors com José Manuel Calderón o Sergio Rodríguez els seus galons han crescut. “Abans de venir al Mundial vaig estar observant una foto del podi de l’Eurobàsquet 2009. Mirava les cares dels jugadors i el Ricky era realment un nen. Va ser fa 10 anys i ell en tenia 18. Des del moment que vaig arribar a Espanya, i malgrat la seva edat, li vaig dir que ell seria el meu base titular mentre jo entrenés l’equip. Ell és especial, pot fer moltes coses diferents, en atac, en defensa... Està trobant aquest equilibri entre dirigir l’equip i anotar, i continua progressant. Crec que continua millorant i obtenint aquest equilibri. Està molt a prop d’arribar a una maduresa total”, diu.

Espanya i l’Argentina, a semifinals

La selecció espanyola va superar Polònia (90-78) i es va classificar per disputar les semifinals de la Copa del Món. El combinat entrenat per Sergio Scariolo va fer un partit molt regular contra un rival que perdia per només quatre punts de diferència a cinc minuts del final. El rival d’Espanya serà el guanyador de l’eliminatòria de quarts de final que avui (15 hores, Cuatro i DAZN) enfrontarà Austràlia amb la República Txeca.

Tot i no tenir cap jugador de la NBA al seu equip, la selecció argentina va completar la gran sorpresa del campionat i va eliminar Sèrbia (97-87). Facundo Campazzo, que va sumar 18 punts i 12 assistències, i Luis Scola, que va anotar 20 punts, van liderar un triomf espectacular contra una de les grans favorites a la medalla d’or. Sense arguments col·lectius, el conjunt entrenat per Sasha Djordjevic ha decebut en el moment clau del torneig. “Potser no estàvem mentalment preparats, però la defensa de l’Argentina també hi ha contribuït”, va dir el tècnic serbi. El rival de l’Argentina serà el guanyador de l’eliminatòria que enfrontarà els Estats Units amb França (13 hores, Cuatro i DAZN).

stats