Misc 12/04/2021

La méteo: la pròxima nit serà hivernal i el fred no marxarà fàcilment

Demà predominarà el sol però a partir de dijous el temps tornarà a ser més inestable i insegur.

3 min

BarcelonaLes pluges d'aquest cap de setmana han sigut molt benvingudes després d'un inici d'any amb un dèficit marcat de precipitacions. Aquest diumenge va ser el tercer dia amb més pluja acumulada a Catalunya des que va començar l'any. Agafant una mostra de 80 estacions del Meteocat, el total de l/m2 caiguts ahir s'enfila fins a 866, una dada només superada pels poc més de 1.400 que van caure el 9 de gener i el 22 de febrer. En el conjunt de Catalunya aquest 2021 ha plogut només un 55% de la precipitació que sol caure fins al 12 d'abril, poc més de la meitat. Ahir els ruixats van afectar sobretot les comarques de Girona i de Barcelona, però també van deixar més de 20 l/m2 a Prades i a Falset.

El canvi de temps de les últimes hores està fent entrar aire més fred. Aquest migdia l'obertura de clarianes ha permès que el termòmetre pugés més que ahir en moltes comarques, però la nit serà freda. Avui les màximes s'han enfilat fins als 20 graus a Tortosa i a l'Ametlla de Mar, i fins als 19 a Tarragona, a Reus i a Girona. Aquesta matinada tornarà a haver-hi moltes temperatures mínimes de menys de 5 graus, glaçarà al Pirineu i pot arribar a fer-ho puntualment en altres comarques interiors.

Temperatura mínima prevista per aquesta pròxima matinada

La previsió a mitjà i llarg termini dibuixa un panorama de poca calor també en el tram central del mes d'abril. Els pròxims migdies el termòmetre pujarà una mica a l'est i al Pirineu, però les nits continuaran sent força fredes per ser ja mitjans del mes d'abril. És més, el següent canvi de temps serà molt probablement una nova entrada d'aire fred de cara al cap de setmana que ve, cosa que assegura que la temperatura es mantindrà a ratlla com a mínim fins al dia 20. La calor que va fer per Setmana Santa trigarà encara a tornar, i més aviat sembla que cap al final de setmana la sensació tèrmica tornarà a ser més de març que d'abril.

Pel que fa a l'estat del cel, demà i dimecres seran dies amb més sol que núvols. Passaran sistemes frontals poc actius que enterboliran el cel i poca cosa més. A partir de dijous el temps ja es farà més insegur: entrarà vent humit que farà que els núvols siguin més compactes, sobretot a la costa i al prelitoral. Entre dijous i divendres arribaran a caure algunes pluges al sud del País Valencià, a les Pitiüses i al sud de Mallorca.

A partir de divendres el risc de ruixats també augmentarà a Catalunya. Encara hi ha força incertesa sobre el temps del cap de setmana, però és probable que entre divendres i dissabte tornin a aparèixer ruixats irregulars, sobretot al Pirineu i en comarques de Girona i de Barcelona. L'entrada d'aire fred farà que la cota de neu segurament torni a baixar per sota dels 1.500 metres.

Pel que fa al vent, la tramuntana i el mestral minvaran amb el pas del dia, sobretot al sud de Catalunya. Aquesta nit hi ha hagut ratxes de 93 km/h a Portbou, 84 a Espolla, 81 al Perelló i de 66 a Roses. Demà i dimecres hi haurà ben poc vent, dijous entrarà vent de gregal humit i el cap de setmana revifaran probablement la tramuntana i el mestral.

Probabilitat en tant per cent que dissabte arribi a ploure en algun moment del dia
stats