Misc 08/11/2021

La méteo: temporal de mar i vent i tongada de pluja

A partir de demà a la tarda el temps serà cada cop més insegur i dimecres arribaran pluges

3 min

BarcelonaLa tramuntana ha marcat aquest dilluns el nord de Catalunya. Els cops de vent han arribat a 112 km/h a Portbou, 89 a l'Estartit, 86 a Núria i a la Tosa d'Alp, 82 a Molló i a Das, 74 a Maçanet de Cabrenys, 73 a Espolla i 72 a Palamós. La boia de Ports de l'Estat situada unes quantes milles davant el cap de Begur ha registrat onades d'entre 3 i 4 metres tot el dia, però malgrat això la situació marítima no ha empitjorat respecte a ahir.

Avui la temperatura ha fet una pujada clara i contundent, amb l'excepció d'alguns llocs del sud de la Costa Brava i de la costa central. A primera hora de la tarda molts termòmetres marcaven entre 3 i 4 graus més que ahir, cosa que ha permès que les màximes superessin els 20 graus en alguns casos. D'entre les temperatures més altes d'avui destaquen els 22,9 ºC de Girona, els 22,8 d'Anglès, els 22,6 d'Alcarràs i els 22,4 de Banyoles. La mitjana de les màximes al conjunt de Catalunya ha arribat a 17 graus, el valor més alt des de Tots Sants.

Diferència entre la temperatura d'avui a les cinc de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora

Aquest matí ja no ha sigut tan fred com els últims. Dissabte un 39% de les estacions de les quals fem seguiment van baixar sota zero i avui aquesta dada s'ha reduït a l'11%. Tot i això, el vent rebaixa la sensació tèrmica i fa que calgui abrigar-se. Algunes de les mínimes més baixes d'avui han sigut els -2,7 ºC de Prades, -1,8 de Vic, -1 de Cardona, 0,1 de Mollerussa i 0,6 de Girona. Al migdia les màximes s'han enfilat un o dos graus més que ahir en molts indrets.

Aquest cap de setmana el vent i el temporal causats per la pertorbació Blas s'han notat amb força a les Balears i a la Costa Brava, i els pròxims dies caldrà continuar pendents del Mediterrani. Demà i dimecres el vent bufarà més de nord-est, i això farà que la mala mar s'estengui més clarament per tot el litoral. Per demà i dimecres els avisos del Meteocat sobre mala mar s'estenen a tota la costa: l'SMC alerta de mar brava amb onades que podrien superar els 4 metres en alguns casos.

El vent es deixarà sentir en molts llocs de la costa. Entre demà a la tarda i dimecres les ratxes podrien arribar a superar els 70 o 80 km/h al sud de la Costa Brava, a la costa central i en sectors elevats de les serralades litoral i prelitoral. A Menorca i al nord de Mallorca alguns cops de vent podrien ser fins i tot més forts. Per demà, l'Aemet alerta d'onades de 4 a 5 metres i de la possibilitat que les més altes puguin arribar als 9 o 10.

Cops de vent màxims previstos per demà a la tarda

Aquest gir del vent també comportarà algunes pluges. Demà a la tarda les precipitacions començaran a arribar a Menorca i a l'est de Mallorca. A última hora d'aquest dimarts alguns ruixats ja podrien afectar també la Costa Brava. A Catalunya serà sobretot dimecres quan plourà en més indrets. On és més segur que hi pugui ploure bé és a l'Empordà, una de les zones més afectades per la sequera dels últims mesos, juntament amb la costa i el prelitoral centrals.

La situació de dimecres encara és una mica incerta però és possible que en moltes altres comarques de Girona i de Barcelona s'hi puguin arribar a acumular 5 o 10 l/m², sobretot dimecres a la tarda i nit. A les Balears les pluges poden arribar a acumular més de 50 l/m² en alguns indrets.

Acumulacions totals de precipitació previstes fins dijous a a la nit

Tot fa pensar que dijous, amb el pas de les hores, el temps millorarà i que el cap de setmana hi haurà més sol que núvols. Tot i això, la inestabilitat no s'acabarà al Mediterrani i és possible que divendres encara pugui tornar a ploure a les Balears i fins i tot a Catalunya. Amb aquest canvi de temps marxarà el fred més intens que hem tingut els últims dies, però demà i dimecres els núvols i el vent faran que a les hores centrals del dia en moltes comarques de Girona i de Barcelona la sensació tèrmica sigui més baixa que els últims dies.

Alguns models de previsió apunten a una nova entrada d'aire fred i a una possible nova tramuntanada intensa a partir de diumenge, però això encara és molt incert i poc clar. En tot cas, sembla probable que com a mínim fins al dia 15 continuem amb un ambient purament de tardor o fins i tot una mica fred per a l'època.

stats