20/02/2013

Van sortir sis toros, tots eren dolents

2 min

Tots els toros de la Monumental seran dolents per a mi si, en aquell temple neoclàssic de la madrilenya Carrera de San Jerónimo amb dos lleons amb l'urpa damunt d'una pilota de voleibol, els toros s'acaben declarant bé d'interès cultural a Espanya i es tornen a celebrar a la Catalunya espanyola (la del Sòl de Baix, com si diguéssim).

Que els toros són un bé d'interès cultural és, des del meu punt de vista, una evidència. No cal que hi estiguin d'acord, discrepar combat el colesterol. No els demano que pensin, com jo, que la millor manera de celebrar la independència de Catalunya és que la declarin a mig matí (dos quarts de dotze seria una bona hora) i a la tarda celebrar-ho anant-nos-en a una corrida de José Tomás a la Monumental. Tots sis per a ell sol. Amb la Popular Sansense estripant el pasdoble, com en els bons temps.

Ara com ara, per veure una corrida, els aficionats de la Catalunya espanyola hem d'anar a Ceret, a Saragossa, a Nimes, a València, a Castelló. Mentrestant, escoltem el programa Los toros , presentat per Manolo Molés ("Des del ruedo de la SER, lo que usted quiera saber sobre el mundo de los toros", és la sintonia). Paradoxalment, el 2010 el govern valencià comandat pel Partit Popular va tancar l'espai Bous de Ràdio Nou. Ni amb els populars pots estar tranquil. Jo que tenia totes les meves esperances posades en el president Camps.

Però una cosa vull deixar clara i meridiana: si a la Catalunya espanyola es recuperen els toros de la mà del Congrés dels Diputats, a mi no m'hi veuran el pèl, a la Monumental, per respecte a la sobirania del Parlament. Quins dies més estranys que m'esperen. Jo anant cap a Saragossa a veure toros, dalt d'un tren, amb la mirada perduda en el desert dels Monegres, mentre a Barcelona la Monumental bull d'olés entusiastes. N'hi haurà per tirar la muleta al foc.

stats