Misc 12/09/2017

Thunder Power estudia obrir a Igualada la seva nova planta

La inversió de 80 milions d’euros del gegant asiàtic Thunder Power a Catalunya es concreta

3 min
Wellen Sham, president de Thunder Power, ahir a Frankfurt.

La inversió de 80 milions d’euros del gegant asiàtic Thunder Power a Catalunya es concreta. La companyia estudia destinar aquests diners -anunciats al mes de març- a la construcció d’una nova planta de vehicles elèctrics a Igualada, a l’Anoia. Segons van explicar fonts de la companyia a l’ARA, aquest grup tecnològic amb seu a Hong Kong i especialitzat en el sector dels vehicles elèctrics, va reunir-se ahir amb membres del Govern, l’Incasòl i amb dos alcaldes catalans, al seu estand del Saló Internacional de l’Automòbil de Frankfurt, a Alemanya.

Tot i que ni la companyia ni la Generalitat confirmen oficialment quines localitats hi ha sobre la taula per ubicar-hi la nova planta, aquest diari ha pogut comprovar que els dos alcaldes convocats per Thunder Power a la reunió eren Marc Castells i Joan Serra, els alcaldes d’Igualada i el municipi veí de Castellolí, respectivament.

Les reunions per acabar de definir els termes d’aquesta inversió es van repetir al matí i a la tarda. Les parts volen materialitzar l’anunci al mes de març: la construcció d’un centre de R+D per desenvolupar la tecnologia dels nous models de la marca. Les instal·lacions implicaran una inversió inicial de 80 milions, la contractació de 200 persones i estaran operatives el 2018, segons va explicar la Generalitat. Aleshores, l’empresa també va fer públic que, en una segona fase, també tenia previst construir una planta de producció amb més de 1.000 treballadors (i 200 milions d’inversió inicial), per muntar i distribuir el seu futur cotxe a Europa.

“Estem avançant en tots els nivells, tant amb la planta de producció com amb el centre de recerca”, va assegurar ahir la directora general d’Indústria de la Generalitat, Àngels Chacon, a l’ARA. “Després de l’acord signat a Hong Kong per l’exconseller Baiget, ara el Govern està intentant resoldre tot el conjunt de condicions de l’empresa”, va afegir el director de l’Incasòl, Damià Calvet. Aquests requeriments estan vinculats amb temes industrials, d’ocupació i formació, i fins i tot de llocs on provar els vehicles nous. Calvet va assegurar que la Generalitat estarà en disposició de donar nous detalls sobre el procés d’implantació de Thunder Power a Catalunya abans que acabi l’any.

La companyia xinesa va destacar positivament ahir la proactivitat del govern català per tirar endavant el projecte, facilitant trobades formals amb possibles proveïdors i altres agents del sector. De fet la companyia va fer gala ahir al saló internacional de Frankfurt de la seva bona relació amb Catalunya: a l’estand hi van situar un mapa visible cobert amb una bandera estelada i als seus documents van presentar Catalunya com un dels punts destacats de fabricació de la companyia.

A la tercera va la vençuda

El de Thunder Power és el tercer anunci d’inversió en automoció d’un grup xinès a Catalunya en menys de deu anys, però és l’únic que es materialitza: els dos anteriors es van volatilitzar. El 2010 el govern de Montilla va arribar a un acord d’inversió amb el fabricant xinès de vehicles Chery, que va acabar en res. I amb l’arribada de CiU al Govern, la Generalitat va fer un segon anunci, en aquest cas amb la xinesa Brilliance, un fabricant amb el qual BMW està aliat per produir vehicles al gegant asiàtic. Com el del tripartit, el projecte de CiU tampoc va quallar. En aquell moment, el departament d’Empresa va explicar a aquest diari que els xinesos no havien fet cap més moviment.

stats