Misc 19/03/2021

La méteo: últims ruixats de neu abans d'un cap de setmana amb glaçades tardanes

La primavera començarà demà al matí amb temperatures que no es donaven des del gener

3 min

BarcelonaAquestes pròximes hores el temps encara serà mogut. A primera hora de la tarda els ruixats han començat a rebrotar en moltes comarques prelitorals i del Prepirineu, uns xàfecs que aniran apareixent de forma molt irregular fins a primera hora de la nit. Alguns xàfecs seran intensos i aniran acompanyats de tempesta i calamarsa o calabruix, com ja ha passat al nord del Maresme i també en punts del Vallès i del Penedès. Fins a les sis de la tarda destaquen els 11 l/m² recollits a la Roca del Vallès, els 9 de Sabadell, i els 6 d'Arenys de Mar, Granollers i també Viella, on la precipitació ha caigut en forma de neu.

La cota de neu baixarà encara una mica més i se situarà al voltant dels 400 o 500 metres a última hora. Al vessant nord del Pirineu hi nevarà tot el dia i a totes les cotes. Aquesta tarda la nevada ha tornat a guanyar protagonisme al Montseny. Al puig Sesolles, a la cota 1.700, el sensor de l'estació automàtica que el Meteocat hi té instal·lada ja detecta 6 cm de gruix de neu. Tot i que és una nevada tardana no és ni de bon tros inèdita. El 2016 el mateix dia de març van caure més de 10 cm de neu a la part alta del Montseny, i el 2018 i el 2017 es van arribar a superar els 15 cm molt més tard en el calendari, avançat el mes d'abril. El 2017 va nevar amb força el 27 d'abril.

La neu també s'està deixant veure als Ports, i fins i tot a la serra de Tramuntana, a Mallorca. Aquest matí el Meteocat ha ampliat a 18 comarques l'avís per neu de cara a la tarda i vespre d'avui. Avui s'hi han afegit sobretot comarques del prelitoral de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. L'avís també afecta la Vall d'Aran, la resta del prelitoral i les comarques de la Catalunya Central, com l'Anoia, el Moianès, el Bages i Osona. El Servei Meteorològic de Catalunya alerta de la possibilitat que es puguin acumular més de dos centímetres de neu a partir de la cota 500, tot i que entreveu que seran bàsicament ruixats de neu granulada. El perill només es considera alt a la Vall d'Aran, on la nevada sí que pot ser abundant i continuada i pot afectar totes les cotes. El pla Neucat està activat en fase de prealerta.

Ahir la precipitació va fer caure la temperatura clarament en molts d'aquests indrets. Al Parc Natural del Montnegre-Corredor, la temperatura va arribar a baixar dels 2 graus a la nit, una temperatura que no es donava des del 14 de gener. A Blanes la mínima va baixar fins als 5 graus, el valor més baix des del 18 de gener. Aquest migdia serà el més fred i hivernal de la setmana: la temperatura seguirà la tendència a la baixa d'ahir i les màximes baixaran entre 3 i 5 graus més.

El cap de setmana, el temps serà molt diferent. Demà el sol predominarà arreu i només hi haurà núvols al vessant nord del Pirineu. Diumenge es podrien formar també alguns intervals de núvols a l'Empordà i en comarques del nord-est a causa del vent, però en general farà sol. Els migdies seran una mica més suaus, sobretot el de diumenge, però les dues pròximes nits seran encara més fredes. Demà i diumenge glaçarà en moltes comarques interiors i fins i tot en punts del prelitoral.

Temperatura mínima prevista per diumenge

El vent evitarà que la temperatura baixi més en algunes comarques. A partir d'aquest migdia s'enfortirà i es deixarà sentir de gregal en moltes comarques de la costa, però especialment a la Costa Brava i al Maresme. Demà i diumenge girarà a tramuntana i bufarà amb cops de fins a 60 o 70 km/h en molts punts de l'Empordà i del Pirineu. En menor mesura el vent també es deixarà sentir a les Terres de l'Ebre.

I amb aquest escenari, demà a dos quarts d'onze del matí es produirà l'equinocci i entrarem oficialment a la primavera. Tot i que el cap de setmana serà molt hivernal, la sensació de primavera no trigarà a tornar. Dilluns i dimarts encara farà fred a primera hora, però a mitjans de setmana l'ambient ja serà molt més normal per a l'època.

Cops de vent màxims previstos per demà al migdia
stats