Premium Opinió 05/08/2014

Agost

Aquest mes serà especialment intens en la política de bambolines: hi ha qui només treballarà -esmorzarà, soparà o dinarà- per tancar molts pactes, relligar descosits i refer el camí que el va portar a la glòria electoral

i
Albert Roig
2 min

El final de la Festa major d'Andorra la Vella anuncia l'inici del període d'escassetat d'actualitat informativa. A no ser que es produeixi algun succés inesperat, els consumidors de la informació veuen com els diaris de paper s'aprimen, els digitals s'actualitzen menys, i els informatius de ràdio i televisió són més curts.

Al llarg de tot aquest mes, i probablement fins la primera setmana de setembre, tot girarà a l'entorn de les estades d'equips de futbol, bàsquet o handbol d'algun club potent de les lligues espanyoles, la Festa Major d'Encamp amb el seu clàssic 'crash car', la Diada a Prada de Conflent, i les declaracions de ministres i cònsols extretes de llargues entrevistes fetes ja amb l'objectiu d'esquarterar-les per anar titulant dia sí, dia també.

El problema esdevé quan de l'entrevista feta al ministre de torn no en surt cap de titular nou, i aleshores és quan l'enginy del periodista entra en acció cercant aquella coma o aquell verb en condicional que el fa diferent al titular que ja va sortir mesos enrere en un altre mitjà. I si no, és igual, li fotem pel broc gros i ens inventem allò de "com que el nostre mitjà no ho havia dit, el nostre lector té dret a llegir-ho en el nostre mitjà que, a més, ho explica millor".

Ironies a banda, el cert és que mentre l'agost és un mes dur per als periodistes i el pols informatiu, ja que les redaccions també s'aprimen pels torns de vacances, els polítics aprofiten el temps.

En un agost com aquest en el qual les eleccions generals estan a la cantonada -potser les tindrem pels volts del primer trimestre del 2015-, hi ha qui ha de tancar molts pactes, de relligar descosits, d'intentar refer el camí que el va portar amb majoria esclafant al capdamunt de la glòria electoral, i ha de preveure i encaixar noves incorporacions davant el desgast enorme que ha tingut en determinats sectors governant. Però també hi ha algú altre que ha de mesurar amb quines forces compta per poder mantenir-se entre els tres primers, i hi ha un tercer que mai acabes de saber quin paper tindrà en el futur. A tots ells s'hi afegeixen les incògnites parroquials, aquestes mai clares fins a darrera hora.

I tot això ja s'està fent, entre bambolines, lluny dels focus dels periodistes -que prou feina tenen- aprofitant la calma de l'estiu o havent reposat durant uns dies fent un viatget amb la família... a la tornada, al setembre, ha d'estar tot molt clar, o almenys amb molta feina avançada. Mentrestant, hi ha qui encara s'entreté amb la preparació d'unes primàries... van unes quantes passes enrere.

stats