Afectats per la inoperància

Es visualitza una vegada més la incapacitat o la inoperància de les nostres autoritats a fer negociacions efectives amb les autoritats veïnes per solucionar de forma definitiva el problema viari d'accés al Pas

No serà la primera vegada que m'hi refereixo i, per tant, m'uneixo a les veus que posen en qüestió i/o critiquen obertament la deixadesa que els successius governs han tingut amb una de les zones a qui probablement li deu més el PIB del país: el Pas de la Casa. Una esllavissada, que res ha tingut de catàstrofe natural, manté aïllada la població del seu visitant més pròxim, el francès. Es visualitza una vegada més la incapacitat o la inoperància, diguin-li com vulguin, de les nostres autoritats a fer negociacions efectives amb les autoritats veïnes per solucionar de forma definitiva el problema viari d'accés al Pas, també a l'hivern quan quatre volves de neu ja són prou excusa perquè els francesos tanquin la carretera.

Som els primers interessats que la fluïdesa per les rutes franceses d'accés al Pas de la Casa funcionin tot l'any. No només els empresaris i comerciants del Pas se'n veuen afectats, sinó tota l'economia del país. Les comparacions sempre són odioses, però ens hi podríem referir agafant com a exemples les negociacions per arranjar l'N-145 que va culminar el 2013 amb la inauguració del túnel del Bordar, o la ràpida actuació quan l'esllavissada pel desbordament del riu Runer de l'agost del 2008 (aquesta sí, considerada una catàstrofe natural) i que va estar només dos dies tancada. O en les reivindicacions socials i polítiques a banda i banda de la frontera, també les comparacions són odioses: al Govern li va faltar temps per córrer a indignar-se quan una vaga general –amb connotacions polítiques relacionades amb el procés independentista català– tallava durant 24 hores els accessos a Andorra des de la Seu d'Urgell i no descartava instar Espanya a intervenir si es perllongava el tall, en el que l'executiu va considerar que era la defensa dels interessos del país; però en canvi ha mantingut una passivitat exasperant amb les afectacions al Pas pels armilles grogues.

I mira que se n'han fet de fotos de reunions i d'encaixades de mans entre unes autoritats i altres, i els periodistes se n'han fet un fart d'omplir pàgines o de gravar imatges, però la realitat és que les allaus de l'hivern o, ara, una esllavissada de característiques lleus, continuen paralitzant el Pas de la Casa.

En fi!