OPINIÓ

Al nivell de la política actual

S'està imposant un tarannà ben gregari i descarat, com una grolleria generalitzada. Uns vells amics de Palafrugell, via wsap, ja ho sabeu; cada dia dos o tres cops una consigna. Cal tenir-ne en compte algunes, però no pas totes. Nova consigna: “No comprar el dia de Sant Jordi llibres Grupo Planeta en català. Boicot!” I ja tornam a ser a “l'ara toca, ara no toca” de l'enyoradíssim Jordi Pujol. Saben molts dels que proposen aquestes ximpleries no ha mogut un dit quan Pujol donà la Creu de Sant Jordi a Lara, a qui deixà fagocitar el vuitanta per cent d'edicions catalanes: 62, Pòrtic, Proa, Columna, etc. Ens allargaríem si entràssim en matisos, no acabaríem i la vida, com aquesta columna, és curta. Perjudiquen autors i treballadors de les editorials i distribuïdors, però per si no ho tenen clar, aquest grup editorial amenaça de marxar quan ha fet calaix amb nombrosíssims volums de diferents assajos al llarg d'aquests anys defensant clarament la Independència de Catalunya. Han fet, durant anys, un gran negoci i molts autors i intel·lectuals els han recolzat, seguit i promocionat de Can Lara estant. Quina comèdia!

Durant anys, han fet funcionar ruletes més arranjades que la de Formentor els primers anys trenta del segle vint. Ara venen amb aquestes? Boicot a què i a qui?

Última notícia: “El 155 bloqueja els premis Creu de Sant Jordi”. Quan es desbloquegin per seguir la línia antiga de “l'ara toca i ara no toca” pujolista o per fer què. No han tingut prou dosi de messianisme i il·luminació aquests últims anys? Creuen que ens basta que Europa, algun cop, ens doni la raó? La defensa de segons quins boicots gaudeix d'un suport molt proporcional al pes en garroves que cadascú té en aquest tipus de paners.

El fundador de Planeta sempre s'ha dit que entrà per la Diagonal, molt bé, recordin, doncs, qui els esperava fent capades i quins varen haver de marxar a l'exili o morir. Si aquests boicots són les armes de què disposa el catalanisme per defensar el seu llegat, estam ben arreglats.

On és la 'Història de la literatura catalana' de Martí de Riquer? Per què han fet desaparèixer la MOLC? Què passa i va passar amb la Bernat Metge? Com és que Pujol va premiar aquesta marca que ha esvaït part d'un llegat que costarà anys restablir? I per què ara toca i després no toca? És només una part, però hi ha una part d'aquest procés que és d'arrel burgesa i és una autèntica vergonya.

Acabant la meva anotació de pamflet ben a l'altura del nivell polític actual, si volen fer boicot, estimats amics, no fotin més el precariat, es documentin una mica i, en comptes de la destrucció, quan toca o quan no toca, apostin per la construcció: CLUB EDITOR, LA CAMPANA, L´ALTRA, ADESIARA, EDICIONS DE 1984, QUID PRO QUO, QUADERNS CREMA, LA TEMERÀRIA... només per citar-ne unes poques, que no són sospitoses d'haver alimentat durant anys capelletes que s'han repartit premis i creus a compte del contribuent.