Publicitat
Publicitat

Andorra Honest People

Tenim una oportunitat única de demostrar al món del que som capaços i sortir-ne clarament reforçats a nivell de l’opinió pública internacional, tot passa, però, per trobar una via de reestructuració de l’entitat que asseguri els interessos de clients i treballadors sense damnificats

Ja fa dies que la nostra societat està trasbalsada pels efectes en clau nacional i internacional que està tenint el comunicat del FinCen en relació a una de les cinc entitats bancàries del país i que ha motivat tot un seguit d’actuacions d’intervenció i salvaguarda per part de les nostres institucions governamentals i financeres i que han posat en alerta a la gran majoria de la nostra població, sorpresa per la dimensió que ha anat adquirint el conflicte dia a dia.

Tot de sobte, doncs, honestos ciutadans, uns, treballadors d'aquesta entitat, altres, clients que li havien confiat els seus suats estalvis, o empreses i empresaris que hi gestionaven la seva activitat financera, econòmica o comercial. Tots han vist alterada la seva quotidianitat per una situació d’emergència que ningú no s’esperava.

Identificats els punts febles o tòxics d'aquesta entitat i havent pres les mesures adequades per salvaguardar els interessos de tots sense excepció, que han estat avalades i lloades per aquells que les varen denunciar, ara toca restablir l’alterada estabilitat de forma urgent.

Els darrers dies hem vist llargues cues de clients desconcertats reclamant informació i intentant recuperar els seus estalvis, els treballadors fent esforços encomiables per atendre tothom i organitzant-se per defensar els seus interessos que també ho són de les seves famílies, els nostres polítics treballant contrarellotge per crear un marc legal adequat per trobar les solucions més adients, els mitjans de comunicació informant dia a dia de l’evolució dels fets, però per damunt de tot molta solidaritat, de formes variades, fins i tot a través de les xarxes socials, m’atreviria a dir que més que mai, entonant un crit unànime de confiança en el nostre país i en l’honestedat de la nostra gent. Les mostres de suport han creuat fronteres i s’han erigit en un petit exèrcit virtual per combatre les infundades i calumnioses barbaritats que arribaven d’alguns mitjans de comunicació sensacionalistes forans, obsessionats en criminalitzar injustificadament un país, la seva gent, les seves empreses i les seves institucions.

La realitat, però, és una altra i molt diferent. Qui més qui menys o està afectat d’una o altra forma o coneix o treballa amb qui ho està, però malgrat el que puguin dir uns i altres, una entitat sana des del punt de vista de solvència i liquiditat, s’ha de poder reestructurar seguint els paràmetres que ens marca la Directiva 2014/59 i la seva adaptació a la nostra jurisdicció. Tenim una oportunitat única de demostrar al món del que som capaços i sortir-ne clarament reforçats a nivell de l’opinió pública internacional, tot passa, però, per trobar una via de reestructuració de l’entitat que asseguri els interessos de clients i treballadors sense damnificats.

Hem d’aprendre de la història i evitar que es repeteixi el trist espectacle del cas Valora, encara viu i sense solucions per als pobres perjudicats, alguns d’ells totalment arruïnats i que des de fa ja vuit anys esperen justícia. Aquest cas potser agafarà ara una nova dimensió després dels darrers esdeveniments i remourà alguna que altra consciència adormida. Hem d’aprendre molt també del que ha succeït i que ens va passar desapercebut quan el risc latent es veu que ja existia i saber anticipar-nos establint els mecanismes legals perquè mai més ens torni a passar quelcom semblant.

Era ja prou dur superar una crisi de canvi de cicle iniciada a començament dels 2000 i una altra d’internacional que havia durat des del 2007 fins al 2014, com per afrontar-ne una altra de financera al 2015. En sortirem reforçats, sí, però únicament si fem examen de consciència d’allò en el que no hem estat prou fins i trobem amb promptitud la solució més favorable possible als interessos de tots, inclosa la reputació del nostre país.

Atenció, però, al transcendent paper que en la recerca de la millor solució hi han de jugar les entitats i institucions financeres del país. Més enllà de l'inqüestionable objectiu de reforçar la credibilitat i la reputació del nostre sistema financer, cal que, per damunt de l’interès individual, siguin igualment conseqüents amb tot allò de bo que els ha aportat Andorra, els seus ciutadans i els seus clients forans durant més de mig segle. Davant la transcendència social dels fets analitzats, assoleixen més importància que mai conceptes com ara la gratitud, la solidaritat, la valentia, la determinació i la generositat, virtuts totes elles que s’haurien de poder posar al servei de tots aquells que durant dècades han cregut fidelment en el nostre país i que han contribuït al seu creixement i desenvolupament.

A dia d’avui, mercès tant a l’acció del Govern com de les institucions i entitats financeres, afloren tímidament algunes solucions circumstancials per calmar els ànims dels més perjudicats, però cadascun dels honestos ciutadans d’aquest país es mereixen poder exigir-los molt més, sobretot si volem que tot plegat, això que ens ha funcionat tan bé durant tants anys i que tanta prosperitat ens ha portat, continuï molts anys més i ens permeti projectar vers el futur unes renovades expectatives de prosperitat per a la nostra ciutadania.