Solidaris

Al cap de l’any Andorra organitza més de 300 accions per recaptar fons i fer campanyes de micromecenatge per assolir objectius humanitaris

Associacionisme i activitats solidàries són més vives que mai. En temps de dificultats per a molts, la societat andorrana fa costat als que ho necessiten. En l’àmbit social i humanitari són nombroses les entitats i els voluntaris que treballen per posar un granet de sorra a situacions d’emergència i necessitat. Sense fer soroll, amb discreció. Per això avui des d’aquesta columna em permeto un reconeixement al seu favor.

La tradició solidària és esperançadora. El recent terratrèmol del Nepal, l’últim dels exemples de la mobilització ciutadana per ajudar víctimes de tragèdies d’arreu del món. Al cap de l’any Andorra organitza més de 300 accions per recaptar fons i fer campanyes de micromecenatge per assolir objectius humanitaris.

Tant des de la iniciativa privada com des de la pública. Tant hi fa el lloc on s’hagi produït la tragèdia o l’emergència. Les mobilitzacions són actives i continuades. Captació de fons per mitjà d’una trucada de telèfon, polseres, pedalades populars, curses o mercadets de segona mà per recollir donatius amb què ajudar infants, persones en risc d’exclusió social, malalts de càncer o víctimes d’una catàstrofe natural. Són només alguns exemples d’una llarga llista de gestos solidaris.

L’acollida del Govern d’Andorra el 2006 d’un grup d’eritreus abocats a la mort dins una pastera al Mediterrani va ser segurament un dels gestos més visibles perquè la premsa se’n va fer ressò. Una iniciativa noble i que malgrat l’etiqueta de país insolidari que alguns s’entossudeixen a posar a Andorra, va suposar un granet més en la muntanya de sorra que entre tots hem de construir. Tot i ser un país petit, en aquest món el Coprincipat també hi te alguna cosa a dir. Deures, responsabilitats i indubtablement sentit de la solidaritat.