Andorra World Congress FIABCI: t’ho perdràs?

Arquitectes, enginyers, geòlegs, urbanistes, constructors, promotors, assessors jurídics, economistes i, és clar, gestors immobiliaris i propietaris, val molt la pena que hi siguin presents

Per fi arriba el 68è Congrés Mundial de FIABCI que aquest any l’organitzem aquí a Andorra entre el 23 i el 28 de maig d’enguany. Per qui encara no ho sàpiga, FIABCI és la Federació Internacional de Professionals Immobiliaris i té una llarga història però, per damunt de tot, una clara vocació de connectar diferents professionals del sector immobiliari d’arreu del món, i no només aquells que es dediquen a la intermediació, sinó també els que assessoren en els diferents àmbits relacionats amb aquest sector i també aquells que hi inverteixen. Si aquesta dada la combinem amb el fet que almenys cinc-cents d’aquests qualificats congressistes, a més de tot un seguit de prestigiosos ponents, els tindrem a la nostra disposició en breu, aquí a casa nostra, crec que és raó més que suficient com per motivar a tothom del país a participar-hi.

Aquesta darrera afirmació pren encara més força si ens atenem al darrer Informe de Conjuntura de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, que afirma que l’economia andorrana creix a un ritme adequat, excepte el sector de la construcció, que encara espera una reactivació que no acaba d’arribar. I un es pregunta per què? Probablement no n’hi ha només una de causa. Un país que aposta per reactivar i diversificar la seva economia com ho ha fet el nostre, hauria de veure reaccionar als propietaris de terrenys, als inversors, als promotors dels projectes, i als impulsors d’obra pública o privada en general. Curiosament, hi ha demanda de part dels consumidors finals, doncs el mercat reclama habitatges de lloguer de qualitat i cèntrics i de compra d’alt 'standing' en zones residencials, entre d’altres, és clar. En canvi, malgrat tot, ningú s’anima ni a construir ni ha rehabilitar edificis antics que reformats serien autèntiques joies pel mercat, ni a res de res.

El mateix Informe de Conjuntura afirma que el comerç i l’hoteleria es recuperen a bon ritme. És clar, el turisme en general ha rebut una forta inversió en promoció i màrqueting per part d’Andorra Turisme, que de fet monopolitza pràcticament el pressupost de l’Estat en promoció de país més enllà de les nostres fronteres. Resta encara molt per fer, doncs hi ha un Pla Estratègic de Comerç que tot just ara comença a implementar-se, però tot està en marxa i organitzat.

Molt bé, i el sector del 'business'? Quina ha estat l’estratègia i el pressupost destinat a reactivar o, més ben dit, a captar negoci i inversió? Poc, ja us ho dic jo, molt poc, i sinó que li preguntin a Actua amb quins mitjans compta per impulsar la diversificació econòmica del país.

Resulta evident que, a curt i mig termini, hi haurà d’haver una redefinició de l’estratègica en l’àmbit de la captació d’inversió exterior i que, en tot plegat, hi tindrà molt a veure el recuperat ministeri d’Economia i Innovació i la plataforma publicoprivada que impulsi la nova Marca Andorra, i també sembla molt evident que ens les haurem d’enginyar per trobar recursos suficients perquè per fi la captació sigui un èxit. Deixo aquí la reflexió, però sí que m’atreveixo a apuntar que en lloc de pensar en poder destinar més recursos públics o fins i tot privats a potenciar el turisme, comença a ser hora que la diversificació comenci per repartir adequadament els recursos pressupostaris, perquè si algú espera que es produeixi un miracle i que per generació espontània apareguin inversors forans carregats de milions, ho té clar.

Vist, però, el que hauria de succeir a curt i mig termini, pensem ara en l’oportunitat que tenim d’immediat, a curtíssim termini: el congrés de FIABCI. Un escenari per aprendre i fer 'networking' que no es tornarà a repetir en molt de temps. Si tenim terrenys, projectes, idees o il·lusions, ara és hora de compartir-les amb aquests qualificats interlocutors que ens visitaran en pocs dies. En vindran dels països veïns, però també de llunyans com el Japó, l'Índia o els Emirats Àrabs Units, a més d’africans o iberoamericans, tots disposats a escoltar-nos i compartir experiències i possibilitats d’inversió i/o col·laboració. Ens ho perdrem? Crec sincerament que no ens ho podem permetre. Però aquest sentiment d’oportunitat xoca amb una realitat: a hores d’ara encara hi ha molts ciutadans d’Andorra clarament implicats al sector immobiliari que no s’han apuntat al congrés i sincerament no sé a què esperen. Com deia fa una estona, el canvi de tendència no es farà sol, sinó que necessita de la participació i implicació de tots. Tenim una ocasió incomparable per conèixer gent que té l’experiència i els diners per fer realitat molts dels projectes que ara són al calaix esperant que algú els hi tregui la pols.

Hi ha molts sectors professionals i/o empresarials del país que poden realment tenir interès i trobar consells i fins i tot solucions i així començar a desencallar un sector com l’immobiliari, que a Andorra necessita encara un impuls important. Arquitectes, enginyers, geòlegs, urbanistes, constructors, promotors, assessors jurídics, economistes i, és clar, gestors immobiliaris i propietaris, val molt la pena que hi siguin presents.

Pensem en l’enorme esforç que han fet els organitzadors d’aquí de casa i en el que representa de cara a donar visibilitat al nostre país a nivell internacional. L’escenari que es crearà i que se’n ha cuidat fins al més petit detall, més enllà de l’oportunitat de fer negoci, us farà sentir orgullosos del país on viviu i us farà comprendre la veritable dimensió del que som capaços de fer tot i ser tant petits. Cadascun de vosaltres formeu part d’aquest exercit d’ambaixadors que el país necessita per difondre els valors que avui el nostre país representa i aquesta és una oportunitat a la qul convido a tothom a participar-hi. Encara hi sou a temps! Entreu a la web del encapçalament i apunteu-vos-hi. Desitjo que aquesta humil recomanació, però feta amb el cor, us aporti tot allò de positiu que sé que necessiteu i necessitem. Endavant doncs i sort!