Opinió 04/05/2018

Andorra es renova?

El pas del temps ha fet més evident que calia reaccionar, promoure solucions i motivar a la ciutadania per iniciar un procés de transformació de l’entorn urbà

i
Pere Augé
4 min

Ja fa anys que a Andorra es debat al voltant de la necessitat de protegir l’entorn, de fer-lo més sostenible i d’adaptar-lo als nous temps. Però, com sol passar, una cosa és la reflexió i una altra molt diferent l’acció. Només cal passejar-se per alguns dels principals nuclis urbans del Principat per adonar-se’n del deficient urbanisme desenvolupat als anys 60 o 70 i de l'obsolet i ineficient parc immobiliari resultant d’aquella fosca època de descontrol i abús.

El pas del temps ha fet més evident que calia reaccionar, promoure solucions i motivar a la ciutadania per iniciar un procés de transformació de l’entorn urbà. En aquest sentit, des del sector públic i del ministeri de Medi Ambient en concret, s’ha impulsat, des de fa ja uns anys, una iniciativa coneguda com el Pla Renova (mediambient.ad/renova) destinada a la millora del nostre parc immobiliari, a la millora de l’eficiència energètica del edificis i a l’ús d’energies renovables. Ajuts en forma de subvenció d’un percentatge del cost del l’obra i crèdits tous garantits pel Govern, però sobretot, l’estalvi energètic, l’aposta per la sostenibilitat, la millora de la qualitat de vida i la contribució a l’embelliment i modernització dels nostres nuclis urbans, hauríem de ser elements prou motivadors de la iniciativa privada com per a què, a hores d’ara fóssim tots immersos en un procés de transformació urbana sense precedents a la història recent del nostre país. Res més lluny de la realitat, malauradament.

El sector privat també ha reaccionat, encapçalat per la patronal andorrana CEA i el seu projecte Andorra Regenera (andorraregenera.com) quin objectiu final era la de ser pioners en la creació d’una certificació que acredités complir amb uns mínims requisits de sostenibilitat i eficiència energètica. Tot i haver començat fa uns anys, aquesta iniciativa camina molt lentament, perquè tot i l’evidència dels avantatges que en deriven (andorraregenera.com/#quimajuda) no compta encara amb el coneixement i recolzament generalitzat que necessitaria per triomfar.

Fa un temps em vaig plantejar com podia ser que, malgrat que optar per participar de la iniciativa del Pla Renova comportés importants avantatges en la reforma d’un immoble, encara hi hagués tanta resistència a acollir-s’hi per una immensa majoria dels propietaris d’immobles del país. De les explicacions dels experts vaig passar a la reflexió i tot seguit a la presa d’una de les decisions més importants de la meva vida, passar a l’acció i predicar amb l’exemple. Vet aquí que, acollint-me al Pla Renova, em vaig veure compromès en la remodelació de casa nostra amb tot l’enrenou que suposava, però avui puc dir que va valdre molt la pena involucrar-s’hi.

Es tractava d’un immoble antic, construït als anys 70 de la forma que es feia a l’època, malament en general, i que clamava per una reforma contundent a tots els nivells. Al final l’aposta va ser impulsar una reforma energètica completa. Nous aïllaments de façana i coberta de l'edifici, substitució de les finestres i canvi del sistema de calefacció, eliminant la caldera de gasoil i instal·lant un nou sistema d’aerotèrmia, és a dir, calefacció a través d’aigua escalfada elèctricament.

Més enllà d’obtenir una etiqueta energètica B, el que puc confirmar és que aquesta aposta ha suposat tot un seguit d’avantatges per a tots. Pels veïns perquè ara disposen d’un sistema molt més eficient d’escalfament de la seva llar, molt més uniforme i estable, i sobretot, deixaran de fer front a aquell odiós càrrec addicional en el rebut del lloguer dels mesos d’hivern pel consum de calefacció. Pel propietari, la revaloració de l'immoble, l’estalvi de fins a un 80% de l’energia que abans malbaratàvem i, és clar, la satisfacció d’haver contribuït a la qualitat del vida de tots els veïns. Pel barri gaudir d’una infraestructura més moderna i eficient i estèticament impecable. Per l’entorn haver substituït un sistema de calefacció molt més pol·luent per un de molt més respectuós amb el medi ambient.

Explicat així sembla senzill i, de fet, més enllà dels tràmits burocràtics que ja se sap que mai són prou ràpids per a ningú, no és tan difícil com sembla, potser el més dur suportar les obres en si i les molèsties que ha ocasionat, però el resultat al final del procés és prou satisfactori com per recomanar-lo a tothom.

Passar de les explicacions teòriques a la reflexió i d’aquí a l’acció i així contribuir a donar exemple del que pot suposar la transformació harmònica, eficient i sostenible del nostre parc immobiliari i de l’entorn urbà. També així es fa Marca Andorra. Imagineu-vos turistes i ciutadans interactuant en un renovat entorn que convidi a passejar en les millors condicions i que uns i altres en gaudeixin, se’n enorgulleixin i en facin difusió.

No sé si us he convençut, propietaris d’Andorra, no soc un expert, però us convido a que escolteu aquells que sí ho són i que us animeu a participar d’aquest procés que tan pot ajudar a donar solidesa al nostre futur. Andorra necessita renovar-se. Us hi apunteu?

stats