Apocalipsi cunyat

Aquesta raça de superhomes que ho saben tot s'estén com la varicel·la en una escola bressol

Això de fer-se l’andorrà ja ha passat de moda. Ara ha arribat l’‘apocalipsi cunyat’, que triomfa al país. Sap de futbol, de decoració, de jardineria, de telecomunicacions, de política, ha seqüenciat el genoma de l’ADN al lavabo de casa seva, fabrica bosons de Higgs en el seu garatge i resol algoritmes del Blockchain mentre dina en un restaurant de menú que ha descobert al costat de la feina. El cunyat és un fenotip. Està entre nosaltres des que el món és món. Diu ‘efectiviguonder’, et dona un parell de bescollades i hi entén de tot.

El vas conèixer en el casament de la teva cosina quan et va recomanar un lloc on venien vestits d’Emidio Tucci a meitat de preu, el que passa, et va dir, que els hi treuen l’etiqueta per imatge de marca i perquè això de portar-la a la màniga no és glamurós. És un especialista en electrodomèstics. És igual que sigui la rentadora, o una màquina de ressonància magnètica. Les dues s’arreglen desendollant i tornant a endollar i si convé bufant la peça i amb una mica de cinta americana.

Ha tingut com a directors de la tesi doctoral el llibre de frases fetes i les tertúlies de La Sexta. Ostenta un màster en la guerra del Vietnam i les seves conseqüències en el nou ordre mundial gràcies al canal Història. Ell els té tots perquè coneix un paio que els pirateja per quatre euros. És un crac, un campió, un fora de sèrie. A la graderia del pavelló del Govern opina que el Morabanc Andorra hauria de ser més ràpid en la transició, que Peñarroya hauria d’apostar per una zona 'press' en defensa i que Sané hauria de jugar més a prop de la pintura.

El cunyat va escriure el 'Manual Digest', sap la data de les properes eleccions generals, els anys de la transitòria del tabac, i et fa un diorama amb qui és qui del judici de BPA amb les xapes de cervesa que va recollint en un bar de la plaça de les Arcades. Perquè ell beu gintònic en una copa ben rodona i amb una amanida a dins. Publica el seu ampli coneixement en els missatges de contraportada d’un diari i no deixa d’enviar sol·licituds del Candy Crush. És Ferran Adrià a la teva cuina, Amancio Ortega en els teus negocis, Bill Gates en el teu ordinador, Truman Capote en els teus articles, i Lewis Hamilton en el teu cotxe.

És un 'broker' consagrat que sap quan i on cal invertir, i estava segur que la bombolla immobiliària explotaria abans fins i tot que s’inflés. També és un expert en art que posa punt final a totes les discussions amb un “això ho fa el meu fill amb els ulls tancats”. Però compte!, els cunyats s’estenen com la varicel·la en una escola bressol. Són molt contagiosos. El cunyat, al proper casament de la teva altra cosina, podries ser tu.