Aprofitar l'embranzida mediambiental dels joves

S'hauria de prendre exemple de moviments com Fridays for Future per demanar als polítics accions decidides en la lluita contra el canvi climàtic

Fridays for Future Andorra s’ha sumat a la Setmana Global pel Futur, organitzada per l’activista Greta Thunberg, amb una manifestació a Andorra la Vella. D’aquesta manera, el col·lectiu ha demostrat, una vegada més, la implicació dels joves en la lluita contra el canvi climàtic i per la preservació del planeta.

La marxa es feia a les portes de la cimera climàtica de l'ONU, que durant la setmana del 23 de setembre reunirà els principals caps d’Estat i de govern del món per discutir sobre la qüestió climàtica.

És evident que la lluita contra el canvi climàtic és un tema que ens incumbeix a tots, ja que malgrat les decisions a nivell global les han de prendre els mandataris polítics, els ciutadans també podem, amb els nostres gestos, aportar el nostre gra de sorra. I és satisfactori veure com els joves no només estan conscienciats sobre els efectes irreversibles que pot tenir el canvi climàtic sinó que, a més, estan totalment implicats en aquesta lluita. No en va, ells són els ciutadans del futur i els que hauran d’habitar un planeta que, si les coses no canvien molt, sembla que serà pitjor del que ho és ara.

Per tant, la població en general hauria de prendre exemple dels joves que han gosat alçar la veu i dir als polítics que cal que prenguin decisions valentes, i s’hauria d’aprofitar aquesta embranzida que ells han iniciat per actuar de manera decidida contra el canvi climàtic. És hora de passar de les paraules a l’acció i, en aquest sentit, aquells als que els correspon prendre decisions han de ser conscients, i sensibles, a aquest clam de la població. I els ciutadans, en general, també han de prendre consciència de la força i la importància de les seves accions, tant per demanar canvis com per evitar la degradació del planeta.

Andorra és un petit país, és cert, i el seu impacte a nivell global potser no és gaire significatiu. Però el país ha de fer de les qüestions mediambientals la seva bandera i ha de poder ser exemple per a d’altres de l’eficàcia de certes accions. La seva mida, en aquest cas, pot servir per impulsar certes mesures que en d’altres llocs pot costar més implementar.