Aprofitar les oportunitats

Podria arribar a funcionar que des de la nova corporació es presentin diversos projectes i siguem els ciutadans de la capital els que acabem de fer-ne la tria final

Pot semblar repetitiu, però mai em cansaré de seguir-ho demanant. Andorra té les dimensions i un sistema polític idoni per ser un referent en participació ciutadana. L’opinió dels seus residents –no només els nacionals– hauria de ser una prioritat per a tots els executius. Tant per al Govern com per als comuns. Malgrat aquesta clara avinentesa, són poques les ocasions que acaba sent real. Sí que és cert que des de fa uns anys el Govern destina part del pressupost a opcions participatives, però no hi ha massa més circumstàncies en què la ciutadania pot fer sentir la seva veu –més enllà de les eleccions– per decidir el futur del país.

Aquesta setmana passada el comú d’Andorra la Vella va rebre una parcel·la de 1.600 metres al Fener 2. Amb les eleccions a tocar es fa impossible que l’actual corporació pugui decidir què es farà en aquesta zona, però en canvi obre la porta a seguir demostrant que l’exemple participatiu és una mostra de societat viva i saludable. Tal com ha expressat des de l’oposició la consellera del PS+I, Dolors Carmona, seria una bona manera d’anar capgirant les tornes i fer que sigui el ciutadà qui decideixi quin servei o infraestructura necessita més la parròquia.

Fins i tot, perquè no sigui tot massa colpejador i nou, podria arribar a funcionar que des de la nova corporació es presentin diversos projectes i siguem els ciutadans de la capital els que acabem de fer-ne la tria final. En aquest cas seria cabdal que durant la campanya electoral s’anessin recollint les diferents demandes per tal que els projectes presentats en un futur ja s’ajustin a les necessitats dels ciutadans. Som pocs i –més o menys– ben avinguts, per tant seria un desastre total no aprofitar l’oportunitat d’enfortir els vincles com a societat i alhora reforçar el diàleg entre la classe política i els seus conciutadans, siguin els seus votants o no.