'Biohackers' i pilots de 'drons'

D’aquí un parell de dècades començarem a familiaritzar-nos amb professions que avui ni tan sols s’han inventat

Massa sovint ens pinten negre el futur dels nostres fills. Que si això se’n va en orris, que si aquesta societat ha embogit, que aquesta crisi ho trinxarà tot, que si tal, que si qual. Discrepo. Bàsicament perquè crec en l’evolució. Les coses canvien i les noves generacions –i les no tan noves també- s’espavilen. Segurament als grans ens costa adaptar-nos al xàfec digital a què estem sotmesos. Diuen els experts que si caigués la Xarxa a escala internacional el món gairebé es col·lapsaria, i afegeixen que els qui hem nascut abans dels 90’ portaríem millor la desconnexió.

Caigui o no la Xarxa, col·lapsi o no el sistema, el cert és que cada dia s’obren oportunitats per als més joves i petits a pesar dels que prediquen el contrari. D’aquí un parell de dècades començarem a familiaritzar-nos amb professions que avui ni tan sols s’han inventat. 'Biohackers', 'nanometges', pilots de 'drons', arquitectes de somnis, agricultors verticals o treballadors socials de xarxes. Tan sols alguns exemples que encapçalen una llarga llista d’oficis que avui semblen de ciència-ficció.

La Gràcia (1997) ho té clar. Ha triat biotecnologia. Segurament d’aquí uns anys la seva formació en aquesta matèria, completada amb enginyeria genètica, física, química i tecnologia en 3D, li permetrà treballar en la manipulació molecular en la recerca mèdica. O el que és el mateix, descobrir nous tractaments menys invasius i més eficaços contra malalties que avui dia no tenen cura. Tenir una 'biohacker' a la família que sigui capaç de saber com alterar l’ADN de plantes o d’éssers vius per crear virus beneficiosos sona bé. Si més no, és esperançador saber que els nostres fills tenen futur més enllà del que avui dia ens amoïna. I encara ho és més saber que aquest futur també és el nostre.