Opinió 29/01/2015

La CEA: pressió i impuls

Seran, doncs, quatre anys de forta pressió a les institucions i d’un il·lusionant i decidit impuls, tant de reformes estructurals com de promoció internacional, i està clar que el guió no pot ser altre que la 'Llista vermella de la CEA'

i
Pere Augé
3 min

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) acaba d’escollir nova Junta i es planteja quatre intensos anys de mandat amb l’objectiu de seguir impulsant l’empresariat andorrà vers un futur més favorable i pròsper que el viscut els darrers anys.

Com deia fa molt poc el president de Foment del Treball i vicepresident de la CEOE, al final l’objectiu d’una patronal no és altre que aconseguir que les empreses millorin en tots els aspectes i molt particularment en les seves xifres i que es creï el màxim nombre de llocs de treball. Tan fàcil de formular i en canvi tan difícil d’aconseguir i més en els darrers anys. Però la CEA també ha lluitat per complir amb aquest noble objectiu des de sempre i es reforça per ser encara més incisiva en la seva acció de pressió sobre les institucions governamentals.

En aquest sentit, ara fa poc i a la vista de la imminent finalització de l’actual legislatura, la CEA va procedir a revisar l’acció del Govern sortint en base al document d’Andorra Té Futur, discernint entre allò que s’havia fet i allò altre que restava per fer. La impressió general que s’extreia d’aquesta anàlisi era que restava molta feina per fer i que s’havia de ser raonablement crític, pels indubtables avenços normatius, en alguns casos excessius, però anotant al 'debe' la manca de desenvolupament de les grans reformes estructurals que el nostre país precisava i que ara segueix precisant però amb molta més urgència.

De fet, podem parlar de la 'Llista vermella de la CEA', la dels deures pendents per aquesta propera legislatura: reformes de la CASS, de l’Administració, de la Funció Pública, Codi de relacions laborals, Lleis d’acció patronal i d’acció sindical, estabilitat fiscal, projectes estratègics, marca Andorra i projecció internacional, etc... Aquesta mateixa llista serà la que es pretén presentar a cadascuna de les quatre candidatures electorals per tal de conèixer les propostes al respecte de cadascuna d’elles.

La nova Junta de la CEA, en clau interna, es planteja exercir la pressió necessària perquè les grans reformes estructurals siguin una realitat no més enllà dels propers quatre anys. En clau externa, conscients de la importància de l’obertura econòmica i dels beneficiosos efectes que ha de comportar per a la reactivació econòmica, es proposa, per una banda, integrar tota la comunitat empresarial internacional que viu a Andorra i que fins ara s’ha autoexclòs del debat econòmic nacional, i això ho farà a través de l'“International Comitee”, i per una altra banda, establint estratègies per incrementar la visibilitat d’Andorra a nivell internacional. Així doncs, es reforma el web i es crea un lloc específic exclusivament en anglès i destinat al mercat internacional sota la marca IWAND derivada del conegut document explicatiu del nou model econòmic i fiscal d’Andorra INVEST WITH ANDORRA, creat i difós per la CEA des de fa més de dos anys.

Tanmateix, la CEA incrementarà les seves accions de promoció internacional aprofitant, per exemple, el conveni de col·laboració amb la patronal espanyola CEOE, que ens ha de permetre anar a Madrid molt aviat per tal de presentar els canvis que han operat a Andorra i les eventuals sinergies amb Espanya, així com participant de les missions empresarials internacionals que s’organitzin en col·laboració amb el Govern espanyol. Aquesta cooperació està igualment prevista en termes similars amb el Mouvement des Enterprises de France (MEDEF).

Per fer entenedor el per què d’aquesta obsessió amb la projecció internacional d’Andorra, ens hem de fixar en els efectes de l’arribada dels que seran nous empresaris andorrans, els inversors estrangers, i la seva implantació al país, particularment pel consum intern que ajudaran a potenciar, per la creació de noves expectatives d’ocupació per a la població laboral andorrana i per la indubtable contribució a la tan desitjada reactivació econòmica, que només arribarà com a conseqüència d’una correcta i intensa estratègia promocional del país vers el món, i que seguirem reclamant més intensament que mai, conscients que hem de passar de la teoria a la pràctica. Creat el model, ara cal vendre’l i fer-ho amb solvència.

Seran, doncs, quatre anys de forta pressió a les institucions i d’un il·lusionant i decidit impuls, tant de reformes estructurals com de promoció internacional, i està clar que el guió no pot ser altre que la 'Llista vermella de la CEA'.

stats