Opinió 15/11/2019

Cal un front comú contra la prostitució de menors

2 min

Invisible o silenciada, o ambdues coses alhora, l’explotació sexual de menors de 18 anys existeix a les Balears. Aquesta és la gravíssima realitat que molta gent coneix, que col·lectius especialitzats i també algunes empreses treballen per combatre, però que encara hi ha qui, veient com passa davant dels seus ulls, mira cap a un altre costat i calla. Detectada sobretot en l’àmbit del turisme, però no només, la prostitució de menors a les Illes és, ara com ara, una realitat amagada. Encara es denuncia poc, no s’estudia ni s’investiga prou, no se’n tenen dades i es fa molt difícil determinar-ne l’abast real.

Però perquè existeix i perquè s’ha de combatre, se n’ha de parlar, s’ha de denunciar i, sobretot, s’han de posar totes les mesures perquè aquestes pràctiques que atempten contra els drets humans d’un dels col·lectius més fràgils no tinguin cabuda enlloc, tampoc a les Illes. És per això que l’ARA Balears ho posam a portada i oferim tota la informació que hem pogut recollir d’un tema del qual, ho repetim, encara n’hi ha massa poca. Per això, n’hem parlat amb experts de distints àmbits, hem conversat amb víctimes i també amb persones que, des del seu lloc de feina, sovint a les recepcions dels hotels, ho detecten i, en molts de casos, poden aturar-ho. S’ha de reconèixer que, mentre que hi ha qui no vol respondre davant una infàmia de la qual té constància, també hi ha qui forma els treballadors perquè aquestes pràctiques no puguin tenir lloc als seus establiments.

Sigui com sigui, fer públic aquest greu problema d’una prostitució que afecta dos milions de menors a tot el món i que també passa al nostre voltant només té l’objectiu de conscienciar tots els estaments socials de la imperiosa necessitat de fer un front comú per aturar-ho. No hi ha cap altre camí. En el cas de les Balears, s’ha de demanar que des de les administracions públiques s’estableixin i s’apliquin les mesures de prevenció, protecció dels menors i persecució dels depredadors; que s’hi impliquin les empreses, especialment les de l’hoteleria; que la policia hi destini efectius específics; que la justícia sigui àgil i ferma en les resolucions dels casos; que s’hi involucrin les famílies, la comunitat educativa, els educadors de carrer i els mateixos joves que, sovint, veuen com els seus companys i companyes pateixen assetjament sexual a les xarxes. Només amb la implicació de tothom es podrà dur a terme una lluita efectiva contra una explotació sexual que deixa la vida dels menors marcada per sempre, i molt tocada la societat que, per desconeixement o per desídia, en facilita la pràctica.

stats