Canòlich, repartir i compartir

Potser ho diem massa poc del fet que tenim quinze festes d'interès cultural que estan incloses en l'Inventari general del patrimoni cultural andorrà considerades com a bé immaterial

En el calendari festiu andorrà, dissabte es va celebrar la festivitat de la Mare de Déu de Canòlich, patrona de Sant Julià de Lòria, una de les quinze festes considerades d'interès cultural i inclosa com a bé immaterial en l'Inventari general del patrimoni cultural d'Andorra. Obro parèntesi: potser ho diem massa poc això o en fem poca pedagogia del fet que tenim quinze festes d'interès cultural que estan incloses en l'Inventari general del patrimoni cultural andorrà considerades com a bé immaterial i que com a tals són un bé a preservar i a difondre... i després ens queixem que hi ha una pèrdua de la identitat sociocultural del país... en fi, tanco parèntesi.

La festivitat de la Mare de Déu de Canòlich és una de les tradicions més arrelades a Sant Julià de Lòria i en la qual l'avenç de la secularització de la societat no ha impedit que continuï viu el culte religiós. Podríem dir que conviuen en plena harmonia i cadascú hi troba el seu espai perquè s'hi organitzen una gran quantitat d'actes culturals i lúdics -tant dies abans com després de la diada-, l'aplec congrega gent de totes les edats -els més joves pugen a passar-hi la nit anterior- i famílies senceres comparteixen una festa que té en el repartiment dels pans que prèviament han estat beneïts pel rector de la parròquia un dels actes més emblemàtics de la veneració a la verge. Repartir i compartir, verbs que esdevenen símbol de la jornada i que no deixen de recordar-nos les autoritats tant eclesiàstiques com civils al llarg dels actes litúrgics que tenen el seu màxim exponent en la missa del migdia.

Més enllà de tot el que representa per als lauredians Canòlich, és sens dubte aquesta festivitat la que ens marca l'inici de les activitats a l'aire lliure (amb permís dels dos sants Miquel, el d'Engolasters i el de Prats) perquè en teoria les condicions climatològiques ja són més benèvoles i el dia s'allarga amb més hores de sol. De Canòlich en podríem parlar molta estona, des de la tipologia del santuari i les seves funcions pel lloc on està ubicat fins a l'evolució de la festa que l'ha convertit en un referent per a tot el país.