Canvi de guardes i benedicció

Perquè perduri la festa, el sector ramader ha de tenir bona salut i la revalorització de la seva activitat és un dels camins per mantenir-se viu

A mitjans d'agost té lloc un dels rituals més esperats de l'estiu a Ordino, la benedicció del bestiar i el canvi de guardes a la Rabassa. Els ramaders de la parròquia, conjuntament amb familiars, amics i autoritats es reuneixen per gaudir d'una jornada de germanor en la qual, aprofitant el canvi de guardes dels emprius d'Arcalís a les pastures de Rialb, el capellà de la parròquia beneeix els camps, el bestiar i les aigües, un acte que es deu a la creença que amb la benedicció quedaran protegits i podran així acabar el cicle de pastura sense prendre cap mal. Posteriorment, tots els qui s'hauran reunit al planell de la Rabassa gaudiran d'un dinar.

És aquesta una d'aquelles tradicions que maldem per no perdre, que tot i l'evolució que ha sofert al llarg dels anys passant de ser una festa únicament dels ramaders a fer-la extensiva a tots els veïns de la parròquia, lamentaríem que arribés meitat d'agost i no tinguéssim marcat en el calendari com a esdeveniment obligat la data del canvi de guardes a la Rabassa. Però és evident que perquè perduri la festa, el sector ramader ha de tenir bona salut i la revalorització de la seva activitat és un dels camins per mantenir-se viu.

Enguany, la Rabassa tornarà a aplegar els ramaders de la parròquia d'Ordino que hauran baixat el bestiar des d'Arcalís a primera hora del matí, hauran esmorzat i s'hauran aturat a la Font Freda a refrescar-se amb un got de Ricard. Els qui no som ramaders de professió i ens agrada compartir amb ells el moment, aprenem de la seva saviesa i amb la nostra presència traslladem el suport inequívoc al sector.