Opinió 22/09/2018

Cap a una democràcia il·lustrada

Sembla que tenim oblidades algunes idees que són la base d'un sistema que s'ha demostrat com a l'únic viable

i
Marc Ballestà
2 min

Sota aquest títol, el passat dia 10 de setembre, la filosofa Victòria Camps feia la seva conferència en el mac del cicle de ponències que organitza el Consell General per celebrar el 25è aniversari de la Constitució. De la conferència m'agradaria destacar tres idees, no pas perquè siguin una gran novetat, sinó perquè que sembla que les tenim oblidades i són la base d'un sistema que s'ha demostrat com a l'únic viable.

Primer de tot, entendre el terme il·lustrat com en els seus orígens, que no és més que la recerca del bé comú, del bé general, i que defugi dels interessos dels col·lectius particulars, siguin quins siguin aquests. Sembla obvi, però aquesta és l'essència pròpia de la democràcia i, per tant, cal reclamar als representants polítics que tot allò que facin sigui 'política' real i que prenguin les decisions en la recerca d'aquest bé comú.

Segona, i en les seves pròpies paraules, “l’alternativa a la crisi de la democràcia representativa és més democràcia representativa”. En un moment en el qual els populismes estenen la idea que l’única i veritable alternativa és la democràcia directa, defensar la vigència i funcionalitat de la democràcia representativa té un punt de radicalitat. El problema no està en el sistema en si. Que el poble elegeixi unes persones per prendre les decisions és un bon sistema, ja que aquestes es poden abstraure de la pressió popular respecte a un tema en concret i pot actuar amb la calma i paciència per executar allò que és el bé comú. La democràcia directa no garanteix, ni molt menys, que es prenguin les millors decisions, el problema potser està en els mecanismes que fan que les persones siguin les escollides i com les condiciona: i és aquí on s’ha d’incidir.

I tercera, la corresponsabilitat de la ciutadania. Cal deixar de creure i admetre que la ciutadania és un element passiu i que la seva responsabilitat s'acaba a les urnes quan va a votar. Aquesta és una part molt important de la seva participació, però hi ha altres elements de participació de la ciutadania que també són molt importants i que serveixen de contrapès a les institucions públiques com són les diferents organitzacions (associacions, plataformes, ONGs, entitats...). També són un factor important les seves decisions personals, en el dia a dia, i d'aquestes, sovint, ens n'oblidem també.

El cicle de conferències que organitza el Consell General és un bon lloc per conèixer i intentar comprendre l'estat actual de la democràcia al nostre entorn. Convido tothom a assistir a les properes conferències, ja que entendre què és el que passa és bàsic per intentar millorar-ho.

stats