BLOG GASTRONÒMIC

Cervesa i salut

És recomanable, sense alcohol, en l'embaràs i lactància, excel·lent per la diüresi, idònia en els tractaments per anèmia, anorèxia, benèfica en els casos de tuberculosis, o preventiva de crisis cardíaques

Un tòpic molt difícil de desmuntar és el que relaciona l'obesitat amb el consum de cervesa. Res més allunyat de la realitat. La comunitat científica, en la seva totalitat, començant pels dietistes, coincideix amb la realitat de l'evidència: l’excés de pes és un problema relacionat exclusivament amb les calories i l'excessiu afegit de matèries grasses en la dieta alimentària. Doncs bé, en la composició de la cervesa no intervé cap mena de matèria grassa, i les calories aportades per un litre de cervesa corrent (de 335 a 430) representen la meitat de les que trobem en el vi (de 700 a 770), o en el suc d'aranja (740) i, aproximadament, un vint per cent menys de les que aporta la mateixa mesura de suc de taronja.

Això es així perquè la cervesa, després de l'aigua i de les infusions, és la beguda amb un valor calorífic més baix (no en va més del noranta per cent del seu contingut és aigua). Si a això hi afegim que les petites quantitats d'alcohol que contenen les cerveses de consum més habitual estimulen la digestió dels aliments, la conclusió a què arribem es òbvia: la cervesa, consumida en quantitats no excessives, no solament no engreixa, sinó que pot ajudar a aprimar-se, si es beu com a substitut de begudes més riques en calories, com la cola i altres refrescos ensucrats, o fins i tot els sucs naturals de fruites.

Inútil resulta intentar convèncer d'aquesta evidència la major part dels parroquians, que s'han instal·lat en la confusió d'atribuir l’obesitat dels alemanys al gran consum de cervesa, en lloc de l'abús de les salsitxes, que no tenen en compte les calories de les suculentes tapes amb què se solen acompanyar les canyes al nostre país.

Però és més; la cervesa es una excel·lent medicina. M'haig de remetre a la publicació del magnífic llibre 'La bière c’est la santé', de l'enginyer cerveser belga Marcel Gocar, que va utilitzar com a font, entre altres, els estudis dels il·lustres doctors Gerbin, Piendl i Renault, i per desgràcia encara hi ha molta gent que desconeix la gran riquesa en vitamines hidrosolubles que conté la cervesa (principalment totes les de complex B, la H i la C, aportades pel cereal, i en menor mesura pels llevats), així com un alt percentatge de contingut en aminoàcids essencials, minerals i oligoelements, sense comptar amb la seva molt estimable aportació en glúcids i proteïnes.

Sense entrar en profunditats, em limitaré a assenyalar que la presència en proporcions adequades de cervesa sense alcohol en la dieta humana és recomanable en l'embaràs i la lactància, excel·lent per la diüresi, idònia en els tractaments per anèmia, pèrdua de pes, anorèxia, apropiada en el règim estàndard per la diabetis, ideal per combatre l'insomni i l'asma, benèfica en els casos de tuberculosis, o preventiva de crisis cardíaques. Hi ha alguna beguda que sigui més saludable?