Colles sense límit

El món casteller viu el millor moment de la seva història, afronta nous reptes, traspassa fronteres i arriba amb força a Andorra

Sempre hi ha petits plaers que m'alegren l'existència. Un plat de seitons amb vinagre i un vermut, els videoclips de Tool, els discursos de Josiah 'Jed' Bartlet a 'El ala oeste de la Casa Blanca', rellegir l'entrevista d'Oriana Fallaci a Jomeini, un fotograma de Wes Anderson i passejar sense presses un dissabte de tardor.

Arribo a la plaça del Mercadal de Reus i per completar la meva felicitat em trobo amb una exhibició castellera. És la diada dels Xiquets de Reus que van igualar, per tercera vegada aquesta temporada, la millor actuació de la seva història. Van fer un tres de nou amb folre. Veient-los penso on és límit, el sostre, de les colles castelleres i ho comparo, perquè hi entenc més d'esports que de castells, amb la possibilitat de baixar de 2 hores en una marató o dels 9 segons a la prova dels 100 metres llisos.

Potser algun dia hi haurà castells d'11 pisos tot i que encara hi ha altres reptes com el quatre de deu amb folre i manilles i descarregar el dos de nou desmanillat. Tot és possible perquè fa anys ningú creia que hi hauria castells de 10 pisos i ja els tenim aquí. L'equilibri, però, és feble, i veient-los sembla difícil que puguin pujar un pis més i potser, a mig termini, la innovació passi per treure manilles i folres i per recuperar castells nets com el tres de nou sense folre.

A l'espera del que ens ofereixi el futur, està clar que el món casteller viu la millor etapa de la seva dilatada trajectòria, i que continua traspassant fronteres. El 27 de setembre va debutar la Colla Castellera d'Andorra. Van aixecar dos pilars de quatre durant la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible a la Massana. Assagen cada dimarts i divendres a l'Escola Andorrana de Santa Coloma. El color de la camisa és bordeus i en la primera assemblea general de l'entitat, que es va fer el mes de setembre passat, van rebutjar ser coneguts amb un sobrenom i van triar dir-se, simplement, Castellers d'Andorra.

A la mateixa reunió es va acordar demanar l'adhesió a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya com a colla en formació. Per tant, s'acollirà al protocol d'acceptació de noves colles que els donarà un any per alçar els primers castells de sis. Cap problema. Perquè ja fa anys que la paraula impossible ha desaparegut del vocabulari casteller.