AMB ÈMFASI

'Coses aparentment intranscendents i altres contes', de Pere Calders

Aquest recull de contes, escrits entre 1955 i 1984, ens recorda que d’una manera periòdica s’ha de tornar als Mestres que amb la seva visió del món i les seves criatures ens transporten i ens donen llum. Els fets extraordinaris són descrits amb ironia i humor, sempre constitueixen situacions del tot versemblants de les quals esperem un desenllaç sorprenent.

Aquests són contes per ser llegits en veu alta, per ser representats. Recordem ‘Antaviana-1978’, l’obra de teatre basada en narracions de Calders i que ara, quan ens envolta de nou l’atmosfera de l’autor, tornem a tenir present: la dolçor, la màgia i la gran humanitat dels personatges ens reconcilien amb la vida.

És fàcil deixar-se copsar pels somnis que ens enlluernen o trasbalsen; entrem en el misteri amb un somriure de complicitat.

M’han seduït les narracions curtes que tanquen aquest recull. Tenim a les mans contes magistrals, perfectes en la seva brevetat.

L’il·lustrador Agustín Comotto ens parla de “...l’agilitat de la prosa i l’originalitat del seu text…”. El que es percep quan tornem a obrir el llibre i contemplem les il·lustracions és la complicitat absoluta entre les paraules i les imatges.

Tornar a Pere Calders ens fa constatar que és un autor a qui no podem deixar de tenir present i que s’ha d’oferir com un clàssic del tot imprescindible.

A la contraportada són reproduïdes unes paraules de Joan Brossa, que ens diu de Calders: “...imaginatiu i ocurrent però, sobretot, una bella persona, cordial i senzilla”. Ens quedem amb aquesta idea: l’autor que ens fa gaudir les seves històries és un Home Bo. Això ens fa sentir privilegiats de tenir aquest tresor a les mans. Ens costa triar un títol, no podem destacar-ne cap, tornem a la lectura de dalt a baix per retenir paraules i imatges, per poder-les evocar i compartir, per multiplicar la plenitud que hem experimentat.

Una vegada més, una recomanació sense reserves.

FITXA DEL LLIBRE

'Coses aparentment intranscendents i altres contes'
Pere Calders
Il·lustracions d’Agustín Comotto
Nordica Libros
170 pàg
19,50 €