Opinió 19/11/2016

Debat de polítiques socials

Amb aquesta llei vam consolidar un canvi de paradigma que ens ha permès deixar enrere la concepció assistencialista dels serveis socials

i
Marc Ballesta
3 min

Aquesta setmana hem tingut l’oportunitat d’assistir al debat monogràfic de polítiques socials i de la CASS al sí del Consell General. És de rebut felicitar el Partit Socialdemòcrata per la iniciativa, i també el Govern i el grup parlamentari de la majoria, per haver acceptat el repte i possibilitar així una confrontació política de models que crec que tota la ciutadania ha agraït.

M’hi he referit en diversos escrits amb anterioritat: hem de ser capaços de portar el debat polític a aquells temes que realment importen a la ciutadania i no només a aquells que fan molt de soroll però permeten molt poc debat.

Aquest darrer debat monogràfic ha servit precisament per això i, per tant, es mereix que ho posem de relleu i que li dediquem totes les reflexions que facin falta. Els temes importants requereixen una anàlisi i qüestionament continuats i constants.

Aquest debat ha servit per posar en evidència que l’actual arc parlamentari planteja i defensa dos models diferents, tant pel que fa als conceptes com a les prioritats, que cal tenir en compte a l’hora de desplegar tots aquells programes i polítiques que tenen a veure amb garantir el benestar de les persones.

El model que defensem des de DA, i amb algun matís el consellers de SDP, i el model que defensa el PS. Desafortunadament, dels liberals encara no sabem quin és el model defensen, però això ja no és cap novetat.

Els Demòcrates defensem un model social i sociosanitari amb l’objectiu de consolidar un una societat inclusiva que fomenti l’empoderament i l’autonomia de les persones a partir dels criteris de justícia, igualtat, solidaritat i sostenibilitat del sistema. Les polítiques socials han d’assegurar una assistència immediata i efectiva de les situacions de crisi sense perdre de vista, però, un aspecte fonamental: facilitar les eines perquè la persona superi la situació de vulnerabilitat i esdevingui autònoma.

Per aquest motiu, hem ordenat les diverses ajudes i prestacions socials amb la proposició de Llei de serveis socials i sociosanitaris, impulsada pel nostre grup, aprovada per tota la cambra la passada legislatura menys pels 3 vots del grup socialdemòcrata.

Aquesta proposició de llei ha permès completar l’ordenació de la protecció social andorrana, tancant el cercle constituït bàsicament per la Seguretat Social i el sistema de salut. Un procés que va comptar amb les aportacions de tots els col·lectius i entitats implicades i, evidentment, també en estreta col·laboració amb tots els Comuns i el Govern.

Amb aquesta llei vam consolidar un canvi de paradigma que ens ha permès deixar enrere la concepció assistencialista dels serveis socials cap a un criteri de reconeixement dels drets socials dels ciutadans. Un text legislatiu que ha creat i estructurat un sistema diversificat en la seva atenció, eficaç en la seva gestió i participatiu per part de tots els agents implicats, com són els seus propis beneficiaris, els familiars, les administracions i entitats i, per descomptat, els professionals de l’àmbit social i sociosanitari.

El desenvolupament d’aquesta llei ha permès implementar el projecte demòcrata de polítiques socials, plasmat a la realitat amb l’àmplia i concreta acció de Govern en aquest àmbit i que el Ministre Espot va desgranar amb tota mena de detalls durant la seva intervenció al debat. Recomano a tothom que tingui interès en aquests temes que la visualitzi en el següent: enllaç

stats