Demoscòpia electoralment irrellevant

El panorama electoral andorrà continua sent el que històricament sempre ha estat i és que fins al darrer moment, quan se sàpiguen les llistes que es presenten i els noms que les ocupen, no es podran fer les veritables enquestes entre els electors

Els resultats de l'enquesta d'opinió política 2018 que es van fer públics aquest dilluns segueixen sense aportar res de nou al panorama polític andorrà respecte la que es va realitza ara fa un any. L'opció majoritària continua sent el 'no sap' o el 'no contesta' que aplega més de la meitat dels enquestats.

Encara no sabem quantes candidatures es presenten, ni quins seran finalment els candidats a cap de Govern, ni tampoc les llistes parroquials que s'acabaran presentant, ni... podríem fer un llarg llistat de condicionants que al final, agradi o no, són els que acabaran decantant el vot de l'elector. Dit això, la demoscòpia electoral ja manca de tot interès i només serveix per alimentar els egos d'alguns polítics i fer tertúlies descafeïnades.

El panorama electoral andorrà continua sent el que històricament sempre ha estat i és que fins al darrer moment, quan se sàpiguen les llistes que es presenten i els noms que les ocupen, no es podran fer les veritables enquestes entre els electors; aleshores sí que seran més fiables que no pas les projeccions en uns hipotètics resultats a partir de respostes amb menys de la meitat dels enquestats amb vot decidit i la simpatia pels diferents partits.

En canvi, sí que l'enquesta d'opinió política ens mostra alguns resultats més interessants que a vegades passen desapercebuts dels grans titulars dels mitjans de comunicació, com pot ser la confiança de la ciutadania en les institucions -els coprínceps baixen fins al 4,2%- o que més d'un 25% dels enquestats diuen que no senten cap confiança pels partits polítics. I per als més curiosos, no perdin detall a la valoració que els enquestats fan un a un dels caps dels diferents grups polítics al Consell General en funció de l'eix esquerra-dreta i del partit al qual vota.