Opinió 17/03/2016

Descobrint la Constitució

Tenim una Constitució jove i moderna, amb esperit democràtic i social, amb la vista posada també en allò que passa al món i la voluntat de contribuir a “totes les causes comunes de la humanitat”

i
Eva Arasa
2 min

Fa un parell de mesos, vaig retrobar un vell amic que em va preguntar com em va la vida per Andorra. Aleshores, com qui no vol la cosa, va deixar anar un comentari sobre la Constitució –sí, aquesta Constitució de la qual dilluns vam celebrar el 23è aniversari– fruit de tots els tòpics que circulen frontera enllà. Un comentari que venia a qüestionar la seva modernitat i fins i tot els valors que en ella s’hi proclamen. Llavors li vaig dir que qualsevol dia li dedicaria un article, procurant desmuntar els prejudicis contra la Carta Magna andorrana.

En primer lloc, és a dir, al seu primeríssim article, la Constitució manifesta que Andorra és “un Estat independent, de Dret, Democràtic i Social”. També que els principis inspiradors de l’acció de l’Estat són “el respecte i la promoció de la llibertat, la igualtat, la justícia, la tolerància, la defensa dels drets humans i la dignitat de la persona”. La sobirania és popular i el règim polític és el Coprincipat parlamentari –per cert, em van explicar que fa uns dies algú va titllar que això del Coprincipat és “antinatural”. Ja em direu quin règim polític és “natural”, com no sigui l’organització d’un rusc...

En fi, que si a algú li quedaven dubtes, Andorra no és un país feudal i els valors que proclama la seva Constitució són tan lloables com els de “cualquier hijo de vecino”. A més de dedicar un títol sencer als drets i les llibertats, la Constitució fixa la naturalesa i les línies mestres de l’organització i el funcionament de les diferents institucions, que garanteixen l’efectiva separació de poders i l’Estat de Dret, i preveu els mecanismes de reforma constitucional.

Tenim una Constitució jove i moderna, amb esperit democràtic i social, amb la vista posada també en allò que passa al món i la voluntat de contribuir a “totes les causes comunes de la humanitat”. És impossible resumir tot el text en un article com aquest. Espero, simplement, haver-li desmuntat algun tòpic al meu amic. I si en voleu saber més, només cal que entreu a la pàgina web del Consell General.

stats